Реклама / Ads
0| 3553 |27.11.2018 НОВИНИ

БСП иска от Конституционния съд решение за бюджета на Здравната каса

.
Корнелия Нинова
Промяна на 18 закона през преходни и заключителни разпоредби е шамар за правото, тежък удар за законодателството и петно върху парламента смятат от БСП. От парламентарната трибуна председателя на партията Корнелия Нинова обяви, че внасят Закона за бюджета на Здравната каса в Конституционния съд.
 

„По съдържанието на това, което предлагате – в програмите на ГЕРБ, ОП и Воля и в програмата на правителството, пише, че здравеопазването е от приоритети номер 1. Ето как се пази приоритет номер 1 от правителството на Бойко Борисов – четири часа дебати, едно изказване от ГЕРБ, нула от ОП и нула от Воля. Представям си, ако не им беше приоритет, какъв дебат щеше да се води тук. Второ твърдение на управляващите – няма алтернатива. 41 алтернативни предложения има в този закон от „БСП за България“, които представляват предложения за промяна на модела. Защото това, което правите днес, е от същото, но в повече – по-лошо здравеопазване, по-недостъпно и по-скъпо“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

 

„Имам простички въпроси, на които сигурно хората очакват отговори: с какво този бюджет им помага да стигнат по-лесно до болница, която в някои случаи е на 150 км от населеното място. Как решават проблема с достъпа да здравеопазване или с това, че личен лекар няма в целия регион и територии от над 80-100 км. Второ – как с този бюджет правят лекарствата по-достъпни и ограничават злоупотреби на фармацевтичната мафия? Стават ли по-евтини и по-достъпни лекарствата? Не, разбира се. Как с този бюджет им казват, че ще възстановят Конституцията, в която пише, че всеки здравноосигурен ще се ползват от безплатно лечение, установено от закон. Казват ли на хората, че всички, които се осигуряват, от тук нататък ще имат конституционна защита и няма да доплащат? И това не им казват. Следващ въпрос – гарантират ли, че ще има повече лекари, които няма да напускат страната, и медицински сестри там, където ги няма?“, заяви Нинова.

 

Според нея от единственото изказване от ГЕРБ е станало ясно само, че  Закон за бюджета няма да направим по-лошо състоянието на здравеопазването.

 

От парламентарната трибуна Нинова коментира още ,че се прави промяна на 18 закона през Преходни и заключителни разпоредби и на специален закон, какъвто е бюджетът на Здравната каса. Чрез Преходни и заключителни разпоредби на бюджета на Касата, се променят Изборния кодекс, Закона за обществените поръчки, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за закрила на детето и други важни закони.

 

„Това е звучен шамар върху българското право. Това е тежък удар върху българския законодателен процес и петно върху лицето на българския парламент“, каза още Нинова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3978 |27.11.2018 Каракачанов иска да се възстанови министерството на българите в чужбина . 40| 6497 |26.11.2018 Ерик Рубин: Не искаме България да е обект на енергийна принуда от Русия . 0| 3835 |26.11.2018 Млади социалисти искат София на чисто . 4| 3863 |26.11.2018 ДБГ: Искаме машинно и електронно гласуване за демократични избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads