Реклама / Ads
5| 4735 |06.01.2011 НОВИНИ

БСП иска промени в Кодекса на труда

.
От БСП внесоха в деловодството на НС Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда в частта за невзетите отпуски.
 

Така според социалистите работникът е длъжен да ползва платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се отнася. Работодателят може да отложи за следваща календарна година ползването на платения годишен отпуск на служителя, но не може да отлага повече от половината.

Ползването на полагаемата годишна почивка може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане или отглеждане на малко дете, както и по независещи от него причини, за които обаче е уведомил писмено работодателя най-малко 7 дни предварително.

"Отпуската за 2010 ще се ползва по реда за предходната година. Това предлагаме ние", посочи председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев. Според него важното е хората да са спокойни, че няма да си изгубят отпуските.

Социалистите предлагат новият режим за отпуските да започне да действа от тази година. "Опитваме се да направим нещата по-добри", коментира екссоциалният министър Емилия Масларова. Тя настоява решението на казуса с невзетите отпуски да се вземе с широк консенсус. "Отпускът е право, той не е възможност и това право не може да бъде отменено със задна дата", категорична е тя.

Михаил Миков добави, че с предложението на червените се постига баланс на интересите на работник и работодател.

Frognews.bg припомня, Конституционният съд отмени текста от Кодекса на труда, с който се предвижда натрупаните отпуски до 2010 г. да могат да се ползват само до края на 2011 г., след което да "изгарят". Според съдиите обаче текстът, с който се въвежда 2-годишна давност за ползването на платения отпуск, не противоречи на конституцията.

2010 година е проблемна и поради факта, че законът бе приет през лятото при заварено положение, но действието му обхваща цялата година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6589 |21.12.2010 Първанов каза "да" на Кодекса за социално осигуряване . 0| 5805 |12.11.2010 КС решава за промените в Кодекса на труда . 0| 4751 |27.10.2010 Промените в закона за МВР на дневен ред в НС . 5| 7013 |21.10.2010 Удрят "офшорните зони" с промени в Закона за данъците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads