Реклама / Ads
13| 4436 |12.03.2015 НОВИНИ

БСП към Кунева: Има ли я държавата в бедстващите региони?

.
Народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова
„Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ поставя днес от парламентарната трибуна единствено верния въпрос - кой отговаря и кой е отговорен? Кой трябваше да ги предупреди хората и кой трябваше да организира дейностите за подпомагане на бедстващите? Къде беше националният кризисен щаб и кой го ръководеше?”
 
Тези въпроси зададе от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова към вицепремиера Меглена Кунева. Тя подчерта, че е задължение на опозицията да постави тези въпроси, защото хиляди български граждани чакат отговор на въпроса, кой трябваше да им помогне. Тя се съгласи, че е имало министри, които са обикаляли регионите. По думите й обаче в този случай, по-полезно би било институционалното съдействие.

Дора Янкова обясни, че съобразно изискванията на закона, уреждащ как действа държавата по време на бедствия, МС формира държавната политика по защитата от бедствия – трябва да има национална стратегия за намаляване на риска от бедствията, всяко министерство трябва да има такъв план.

„Националната система за ранно оповестяване предупреди седмица по-рано. Какви действия бяха предприети?”, попита още депутатът от левицата. Тя припомни, че още на второто заседание на 43-тото НС, БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е поискала да се обсъдят мерките, които държавата да вземе в такива ситуации, но дебатът е бил сведен до това, дали има пари за снегопочистване. „Имаме нов бюджет и в него има достатъчно средства за почистване, но проблемът е възникнал. Повече от седем дни голяма част от България бедства. Повече от седем дни гражданите си задават прост и болезнен въпрос: има ли я държава?”, каза още тя.

„Повече от 300 часа части от България са лишени от хляб, ток, вода и животоспасяващи лекарства. Можем ли да отдадем това на природната стихия и справедливо да прехвърлим бремето на своята отговорност на природата?”, попита Янкова. Тя зададе и въпроса какво е щяло да е оправданието, ако подобна ситуация имаше в цялата страна?

„Защо от 01.12.2014г. до 12.03.2015г. не сте изпълнили нито едно от решенията, взети на заседание на МС, които сами сте взели? Кое ви попречи? Толкова можете или горската, водната и всички други мафии в държавата, които имат отношение към този въпрос ви спряха да решите проблемите, попита от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ НА БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова.

Тя припомни, че на 01.12.2014г, след сигнал на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, е свикано заседание на МС, на което е направен анализ с констатация: не се осъществява техническа поддръжка на хидротехнически съоръжения; липсва добра координация при упражняване на правомощията на всички компетентни органи - пасивност от страна на компетентните органи при данни за търсене на административно-наказателна отговорност на виновни лица; отговорността между контролните органи е абсолютно размита; поголовно изсичане на горите; басейновите дирекции отричат своите правомощия.

Корнелия Нинова заяви, че е шокирана от факта, че вчерашните решения, взети от МС са едно към едно преписани от тези от 01.12.2014г.

„Защо седем дни над 100 селища нямат електричество? Това допустимо ли е, попита Дора Янкова и министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Чавдар Георгиев от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ попита министър Петкова „ще гарантира ли енергийната система нормалната работа на рудниците в Родопския регион и на енергийния комплекс „Марица-Изток”?”. Той обясни, че в Мадан, Рудозем и други региони рудниците са наводнени поради недостатъчно електрозахранване и сега хиляди миньори са лишени от правото си на труд и може би седмици наред там няма да бъде възстановено нормалното протичане на работата.

„Ще гарантирате ли, че „Марица-Изток” ще работи нормално следващата седмица и няма да има срив в подаването на въглища и електропроизводството”, попита още той.

Мая Манолова поиска всяка парламентарна група да има право на два въпроса към всеки от изслушваните министри, за да могат да се зададат всички питания, които гражданите са повдигнали при срещите си с народните представители. Тя попита от какво се страхуват министрите и защо отказват да отговорят на всички въпроси. Искането й обаче беше отхвърлено от председателя на НС Цецка Цачева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4513 |10.03.2015 Миков: Правителството да се стегне и да помогне на бедстващите . 11| 5003 |06.03.2015 Кунева: Бъчварова може да разчита на мен в МВР . 8| 4342 |05.03.2015 Кунева: Бежанците да се записват в бюрата по труда, да плащат здравни . 32| 5583 |04.03.2015 И Борисов много "хард": Дребни номерца, докато аз се опитвам да възстановя държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads