Реклама / Ads
26| 4498 |09.03.2016 НОВИНИ

БСП: Москов и ГЕРБ провалиха здравната реформа

.
„След решението на КС да обяви за противоконституционно разделянето на основния пакет в здравеопазването на два, някой трябва да поеме своята отговорност”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ д-р Емил Райнов пред журналисти в парламента.
 
Според него, от една страна, отговорност трябва да поеме министър Москов, който се е клел да спазва Конституцията, а в случая се оказва, че той не го е направил. „От втора страна, това са управляващите от партия ГЕРБ, които безпрекословно цяла една година подкрепяха всички идеи на министъра, за да се стигне до тук”, категоричен е депутатът от левицата. Относно професионалната отговорност на министъра като лекар, д-р Райнов припомни, че всички лекари имат едно верую: „Ако не можеш да помогнеш, поне недей да вредиш!”.

Народният представител от левицата обясни, че КС е счел, че са ограничени правата на българските граждани, погазени са принципите на правовата държава и най-вече разпоредбите на чл. 52 от Конституцията, според който гражданите имат право на здравно осигуряване и се гарантира достъпът до здравна помощ. „От една година говорим за това. Миналата година 61 депутати сезирахме КС именно за тази разпоредба и се случи това, което очаквахме”, подчерта д-р Райнов и допълни: „Докато ние се занимаваме с прословутото законотворчество на министър Москов и сезираме КС, се оказва, че зад всички тези неща и говоренето по медиите, текат обществени поръчки, за които вероятно тепърва ще се говори”.

Жельо Бойчев: Когато и да си подаде оставката министър Москов, тя вече е закъсняла

„Когато и да си подаде оставката министър Москов, тя вече е закъсняла”, категоричен е народният представител от левицата Жельо Бойчев. Той припомни, че по време на вота на недоверие в сферата на здравеопазването, народните представители от БСП са били обвинени, че нямат мотиви и сериозни аргументи. „След решението на КС въпросът, който задаваме е какво остана от реформата в сектор здравеопазване на кабинета „Борисов”. Няма нормативен акт, който да бъде издаден от министър Москов, да не е атакуван и да не бъде отменен от съответните органи в България”, подчерта народният представител. Той коментира, че очакваме същото да се случи и с пръстовите отпечатъци и процедурата, по която се провежда. „Няма как да сезираме КС за нещо, за което няма нормативна разпоредба, на база, на която се провежда тази процедура. Такъв тип безумия могат да се случат само по време на управлението на министър Москов”, каза още той. Според него единственото, което може да направи министърът, е да си подаде оставката, за да не вреди и да не създава хаос в българското здравеопазване.

Българската страна е ощетена от сериозните ангажименти в здравеопазването, поети към турската държава

По повод споразумението с Турция за внос на ваксини, Бойчев подчерта, че въпреки целия скандал и проверката на прокуратурата, МС взима решение, с което дава възможност на министъра да подпише второ споразумение от този тип. „Интересна е датата 14.12, защото на 15.12 на посещение беше министър-председателят на Турция. Това лично мен ме навежда на много сериозни ангажименти, които е поела българската страна към турската в сектор здравеопазване и затова ще настояваме всичко, което има като взаимоотношение между двете държави, да излиза на светло”, категоричен е Жельо Бойчев. Той обясни, че по същество търговската печалба остава за турската страна, а българската държава е ощетена.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4377 |09.03.2016 ДПС поиска оставката на Петър Москов . 3| 4279 |09.03.2016 Миков: Москов е провален министър, оцеля благодарение на аритметиката . 1| 3937 |09.03.2016 Президентът приключва консултациите с ГЕРБ . 15| 5220 |08.03.2016 Конституционният съд отмени част от реформата на Москов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads