Реклама / Ads
18| 5688 |08.11.2013 НОВИНИ

БСП-Пловдив иска оставка на Иван Тотев и нови избори за кмет

.
Иван Тотев
Кметът на Пловдив Иван Тотев трябва да понесе отговорността за казаното от него, че администрацията му подготвя „брутално незаконни решения”. Затова настояха жители на район Южен на среща с общинските съветници от БСП снощи, съобщиха от пресцентъра на Градски съвет, Пловдив на БСП.
 

Пловдивчани са възмутени от признанията на кмета и за кадровите назначения по партиен признак в Общината, предаде Фокус. Някои дори споделиха личните си впечатления от тази практика, при която се раздуват щатове в общински структури , за да се сложат членове на ГЕРБ. Те препоръчаха на съветниците да бъдат безкомпромисни и дори им предоставиха конкретни сигнали. 

Локалните проблеми, които посочиха, са свързани с мудността на районната администрацията, лошата инфраструктура, мизерното състояние на спирките, дупките по кварталните улици и чистотата в микрорайоните. 
Ще се развива ли Пловдив или ще се движи низходящо в националната класация на общините? - попитаха хората. С това управление на града Пловдив няма шансове да се развива, смята председателят на групата съветници от БСП Николай Радев. Той беше категоричен по отношение на оставката на кмета и посочи, че БСП е за предсрочни местни избори. Настоящото мнозинство в общинския съвет се провали напълно, но приетият от ГЕРБ закон не позволява разпускането на общински съвет, посочи Радев. Доверието към пловдивския кмет е изчерпано и единственият изход е предсрочен кметски вот, заяви председателят на ППГОС на БСП. 

Обещанията за привличане на евросредства се оказаха пясъчни кули, допълни заместник-председателят на Общинския съвет Георги Търновалийски. Той обвини Тотев, че е лишил Пловдив от 5 милиона лева за Небет тепе с процедурни хватки, за да забави внасянето на проекта, което после използваше за политически пиар. Две години администрацията бездейства, а ние оставихме разработени проекти за над 220 милиона лева, обясни бившият зам.-кмет по европейски програми и проекти. По думите му Водният проект отлежава в ЕК година и половина, без никакъв опит от кметския екип да го защити. Внушенията, че държавата не иска да плати ДДС-то, а Общината не може да си го позволи, са несъстоятелни, заяви финансистът на БСП. Предвидената във втората фаза на проекта реконструкция на пречиствателната станция няма да стане по вина на Иван Тотев. Но той трябва да отговаря и за транспортния проект, допълни Търновалийски. Той предупреди , че в този случай освен финансови корекции, има опасност и от санкции за Община Пловдив, които пловдивчани ще плащат. Причината е в забавянето на обществените поръчки и това не е за първи път, стана ясно от думите на съветника. Така набързо беше изработен Интегрираният план за възстановяване и развитие – за 1 месец, въпреки че проектът на стойност 1 милион лева беше спечелен година по-рано от екипа на Търновалийски.

Този план ще се окаже и най-големият проблем за Пловдив, защото т.нар. зони за въздействие включват само 5% от територията на града, счита Търновалийски. Той поясни, че от него са изключени емблемите на града (тепета, Главната, реката, Стария град), за които може да се търси европейско финансиране, но пък е включен кв. Гладно поле, който е срещу хотела на Иван Тотев. Според заместник-председателят на общинския съвет Георги Търновалийски Пловдив не заслужава такова управление.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5156 |08.11.2013 Богомил Бонев: Бисеров най-много ми искаше оставката! . 36| 6633 |07.11.2013 Цветанов: Оставката на Бисеров е за пороци с финансови средства . 22| 10154 |06.11.2013 ДАНС и данъчните проверявали Бисеров преди оставката . 6| 5612 |05.11.2013 Студентите от ВТУ с искане: Да се увеличи субсидията за вузовете 25 на сто

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads