Реклама / Ads
14| 8698 |14.10.2014 НОВИНИ

Бум на отравянията с домашна ракия през есента

.
Алкохолът, произведен от нелицензирани производители в селски казани, е силно токсичен и вреден. Масово такива опасни за здравето ментета се продават по пазари и кръчми целогодишно. Дори и по заведения в Боровец, установи проверка миналата есен. В същото време водещи токсиколози предупреждават за опасните за здравето фактори при употребата на продукти със съмнително качество.
 

Специалистът по токсикология доц. Анета Хубенова разказва преди време случай от практиката си: производител на домашна ракия вика двама приятели да опитат от майсторлъка му. Пият до късно. На път за вкъщи единият се отбива в кръчмата и утолява жаждата си с две водки. Сутринта не е на себе си - лежи в повръщаното си, не вижда, изпада в безсъзнание. В същото време от дома на производителя майката проплаква на умряло, като открива сина си вдървен в леглото. Мъртъв намират и третия от компанията. Само допочерпилият се е откаран в „Пирогов" в тежко състояние. Спасяват го двете водки в кръчмата, но остава инвалид сляп и с увреден черен дроб.

 

„Минимум 100 000 лв. струва лечението на натровен от метилов алкохол с неясен произход в специализирано болнично заведение, при което се използват задължително хемодиализа, барокамера и други скъпи медицински процедури и лекарства", казва токсикологът във ВМА д-р Борислав Петров. Той е категоричен: „В други страни в т.нар. селски казани са подложени на строг контрол. Те са оборудвани с измервателни уреди и с прибори за пречистване на опасния метилов алкохол. И това не допуска в крайния продукт да има каквото и да е съдържание на метилов алкохол.

 

Бум в отравянията има през есента и зимата, понеже масово се вари ракия в казани, които са извън контрол. На такива места не само хигиената клони към нула, а и се варят всякакви видове спирт, компоти, мухлясали плодове. В съдържанието на такива „напитки" има вредни съставки и канцерогени като метилов алкохол и тежки метали, които имат много лоши последствия за здравето, категорични са експертите. Селските казани отделят отровни съединения и водят до оловно натравяне, което предизвиква анемия, хепатит, енцефалопатия (увреждане на нервната система). Особено опасни са казаните с оловнокалаев припой, пък  твърди шефът на клиниката по токсикологията в университетската болница „Св. Георги" в Пловдив доц. д-р Янко Илиев. Ракията от самоделни казани, направени от стари перални и бойлери, най- често води до натравяне и ослепяване, предупреждават лекари токсиколози.

 

Пиенето на ментета удря и въздържателите, защото води до голям национален проблем, какъвто е неплащането на акцизи. Само 10% от изварената в селските казани ракия отива за домашна консумация. Другите 40% се продават в сивия сектор. Така се губят около 200 млн. от акцизи всяка година, тъй като според специалистите на частно се изваряват за ракия около 160 000 т грозде и около 125 000 т плодове. Излиза, че хем тровят хората, като пробутват неизвестна по произход и опасна ракия с метилов алкохол, хем печелят два пъти повече от винпромите, защото не внасят към хазната акциз. Сега са регистрирани около 3000 дестилерии по селата, а всъщност те са далеч над 10 000, които продават вредния алкохол по кооперативните пазари. И на това държавата трябва да сложи край.

 

В същото време под  статия за вредите от богатата на отровния метилов алкохол ракия, изварена в допотопен селски казан, читател бе написал: „И най-лошата винпромска ракия е 100 пъти по-добра от най-хубавата домашна! На твърдите глави, които не се уморяват да повтарят, че „като ракията на тати друга нема", ще припомня - в подобни татьови шльокавици, изварявани при съмнителни хигиенни условия, метанолът достига до 20-50 мл/л, а в заводското производство стандартите допускат 0,2 мл/л гроздова ракия и 0,4 мл при плодовите ракии.". Този читател си е научил урока.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4445 |10.10.2014 Засякоха 24 имигранти на АМ „Тракия” . 7| 4606 |07.10.2014 Спипаха 1.5 тона нелегална ракия в спиртоварна на цар Киро . 3| 6986 |15.09.2014 Тежка катастрофа на АМ "Тракия" . 3| 7567 |10.09.2014 Любо Киров катастрофира на мократа АМ "Тракия"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads