Реклама / Ads
7| 4674 |06.12.2009 НОВИНИ

Бургас-Александруполис е проблемен за екологията на региона

.
Борисов има ясна позиция за Бургас-Александруполис Източник: Вяра Йовева
Договорът за петролопровода „Бургас- Александруполис” ще бъде публикуван, това съобщи пред журналисти в Бургас премиерът Бойко Борисов.
 

Това се прави с цел, за да се запознае обществеността, че в него няма предвидени каузи някоя от страните да се оттегля. „Позицията ни е ясна, че този петролопровод е проблем за екологията на региона. Разговаряме с другите две държави – Гърция и Русия, но за съжаление, когато е подписван този договор, е подписан така, че България само може да бъде неизправна страна по договора. За другите две държави това е много важен договор. Русия си продава петрола с нейни танкери и печели от това. Гърция все едно получава извор на петрол в Александруполис, преработва го, кара го с нейни танкери и тя печели от това. България просто е един път,откъдето минава един тръбопровод.

„Аз съжалявам, че този проект беше наричан енергиен и е включен в общия пакет. Тогава всички се хвалиха и на практика са обвързани договорите макар и не юридически и когато сядат да преговарят с нас двете държави и на други теми, те ни казват, че не може да се отказваме току-така от подписания от правителството договор”, каза Борисов.

На въпрос възможни ли са технологични корекции в договора премиерът каза, че се стараят да направят такива и по време на срещата в Гърция, където е бил и президентът Първанов и министър Трайков. Провеждани са разговори и с руската страна от междуправителствената комисия. „Ако може да го направим поне такъв, че да е изгоден и за България. За съжаление той така е подписан, че въобще не са се защитили нашите интереси. Той представлява един инфраструктурен проект. Минава една тръба от единия до другия край на България и толкова”, допълни Борисов.

Премиерът е на посещение в морския град, за да дари на Бургас по случай празника  Никулден частица от Светия кръст.

„Да пожелаем на всички рибари, моряци, банкери, да са живи и здрави. Когато потъна корабът „Ванеса” и моряците се издавиха, един оцеля и в джоба му имаше икона на Св. Никола. Това за някои може да е случайно, но за мен не е. Нека на такъв хубав да дарим тази света частица - за мен това е по-важното", заяви Борисов, придружаван от министъра без портфейл Божидар Димитров, както и от много официални гости от различни министерства, местни политици и общественици.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5288 |03.08.2009 И Нептун скочи срещу Бургас-Александруполис . 2| 5723 |31.07.2009 Човек на Костов зам.-министър на екологията . 0| 5466 |21.07.2009 Нона Караджова - министър на екологията . 3| 7896 |05.06.2009 И БАН против Бургас-Александруполис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads