Реклама / Ads
3| 7255 |14.03.2013 НОВИНИ

Бурята взе жертва в Габрово

.
Ураганен вятър изкърти покрив в Хасково Източник: Булфото
Бурни ветрове обхванаха почти цялата страна. Има жертва в гр. Габрово. Бурята нанесе поражения на обществени и частни сгради, има и множество паднали дървета.
 

20-годишна жена е загинала на място при инцидент с паднало скеле в Габрово, съобщи кметът на града Таня Христова. „Вероятно е паднала част от скеле, което е било издигнато на една от сградите. Предполага се, че жената се е движила в обхвата на сградата, която е доста висока. Вероятно от силните ветрове конструкция се е откъснала и жената е попаднала под него”, добави Христова.

Към 20 часа тя обяви бедствено положение заради лошите метеорологични условия. Ураганен вятър със скорост над 120 километра в час бушува в района, като скоростта му се увеличава, съобщиха от Общинския съвет по сигурността, предаде bTV. От местната администрация призоваха гражданите по възможност да не излизат на открито и да не се движат по пътните платна.
 
В центъра на града вятърът изкорени два 20-метрови бора, които препречиха пътните платна в района на площад "Възраждане" и зад Априловската гимназия. Има множество сигнали за паднали ламарини и керемиди от покривите, за пречупени антени и сателитни чинии.

48-годишен мъж е бил ранен, след като ламарина паднала на главата му на ул. "Софроний Врачански". Вятърът е съборил и 90-годишна жена на ул. "Македония", която е със счупен крак. На яз. "Ал.Стамболийски" мъж пострада от паднал клон, но отказа хоспитализация, друг беше със срязана китка от счупено стъкло на прозорец в Трявна.

Петък, 15 март, бе обявявен за неучебен и неприсъствен ден за всички училища в Габрово. Христова разпореди създаването на организация, така че хора, които се движат по улиците, да бъдат извозени до домовете им или до места, където ще бъдат в безопасност. Екипи на електроразпределителното дружество се захванаха с възстановяване на прекъснатото на много места в общината електрозахранване.

Тежко е и положението във Велико Търново, където много екипи на пожарната са ангажирани с почистването на паднали дървета и клони.

От МВР информираха, че само за района на столицата до 14 часа на телефон 112 са били получени над 60 сигнала за паднали вследствие на бурните ветрове дървета и клони. С отстраняването им са били ангажирани екипи от пожарникари и спасители.

Много сигнали са били получени и от югозападните и централните райони на страната. Малко след 14 часа в дежурната част на пожарната в Хасково граждани са алармирали, че 250 кв. метра ламаринен покрив е бил отнесен от силния вятър и е паднал в съседен двор. Няма пострадали при инцидента, но районът на произшествието е бил отцепен.

Вятърът в Хасковския район премина от силен в бурен, със скорост 20 метра в секунда и с пулсации до 25 метра в секунда, съобщиха от областната метеорологична обсерватория.

По-рано над 100 деца от училище „П. Р. Славейков” в Кричим бяха евакуирани от спасителните екипи. Причината отново е отнесена от бурните ветрове покривна конструкция. Районът около учебното заведение бе отцепен от аварийно-спасителен екип.

Почти по същото време вятърът е съборил и електрически стълб на ЕВН в ромската махала на Кричим.

Сигнали за 10 произшествия, предизвикани от бурните пориви, са били подадени и в Кърджали. Сред инцидентите, на които са се отзовали спасителните екипи, са паднали дървета, провиснали ламарини, падаща мазилка.

Силният вятър съборил дърво по пътя за промишлената зона в областния център и върху автомобил в района на музея. В област Кърджали е в сила "оранжев" код заради силния южен вятър. Той е със скорост от около 30 м/сек.

За четвъртък синоптиците обявиха жълт код именно заради очакваните бурни ветрове. Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък разпореди районните кметове да наблюдават критичните участъци на язовирите и реките заради започналите обилни валежи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5781 |07.03.2013 Посланикът ни в Лондон: България е изкупителна жертва . 17| 6462 |25.02.2013 В ГЕРБ теглят с жребий кой да се жертва . 2| 6432 |03.02.2013 Мистериозна жертва в пожар в кв. "Братя Бъкстон" . 1| 5641 |03.02.2013 Бурята прекъсна тока на половин София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads