Реклама / Ads
22| 4534 |03.12.2014 НОВИНИ

Чавдар Георгиев: При ГЕРБ България губи последния си стратегически проект

.
„България е на път да загуби последния си стратегически проект – „Южен поток”, след като загуби проекта Бургас – Александруполис и АЕЦ „Белене”. Всичко това става по време на управлението на ГЕРБ и ние очакваме реакцията на управляващите- как ще предотвратят тази загуба.”
 
Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев в студиото на „Канал 3”. „Ние сме за това да се обединим и да се положат всички усилия този проект да не бъде загубен, а да се реализира при максимално изгодни за България условия”, допълни той. Георгиев припомни и проекта „Син поток”, който също е заобиколил страната ни. „Не бива да позволяваме България да бъде заобикаляна от важни енергийни проекти, при това в полза на наша съседка. Турция се превръща в основния енергиен играч на Балканите и Европа”, поясни той. Народният представител е на мнение, че всяка страна си има свои интереси и те могат да се съчетаят в контекста на цялата енергийна европейска политика. Според него това не е било направено в достатъчна степен досега и попита: „Защо има „Север поток”, а не може да има „Южен поток”? Или ще има „Южен поток”, който ще излезе не на българска територия, а на турска?” Депутатът уточни, че този газ пак е предназначен за Европа, но е въпрос на отстояване на националния интерес и успешен диалог с ЕК за намиране на необходимото решение.

Чавдар Георгиев е категоричен, че за този проект, както и за проекта НАБУКО, е била извършена обстойна екологична оценка. „И двете оценки бяха положителни, а за предотвратяване на какъвто и да е риск за околната среда са написани над 55 условия. Преминати са всички процедури и този проект може да бъде осъществен”, подчерта той.

Безстопанствените язовири могат да станат държавни

По повод темата, засегната от Корнелия Нинова на парламентарен контрол миналата седмица, за 268-те язовира без собственици Георгиев обясни, че въпросът е много важен от гледна точка на изменилите се климатични условия. „Тези „безстопанствени” обекти трябва да бъдат контролирани първо за тяхната изправност и после в случай на необходимост- да има кой да регулира чрез тях водните количества”, каза той. Народният представител е на мнение, че ако няма претенции за собственост, тези обекти могат да бъдат държавни и да се възложат на управлението на областните управители, съвместно с басейновите дирекции. „Сега те наистина са „цъкащи бомби” и при всеки по-силен валеж се превръщат в източници на бедствие за околните населени места”, поясни той.

Няма напрежение в БСП, а различни мнения

На въпрос дали има напрежение в БСП, Чавдар Георгиев отговори, че има различни мнения. По неговите думи се търси решение за подобряване на организацията в партията, но не е необходимо нов конгрес. „Ще има заседание, на което могат да бъдат дискутирани всички въпроси, дори и тези, свързани с ръководството. Пълен цикъл отчет и избори в партията ще има следващата есен, след местните избори. Мисля, че тогава е най- добрият момент да се произведе нов конгрес, избор на делегати и избиране на ново ръководство”, заключи Чавдар Георгиев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5953 |01.12.2014 Политолог пред Фрог: АБВ са най-лоялни към ГЕРБ; ПФ се разпада . 20| 6028 |27.11.2014 Патриотите готови да оттеглят напълно подкрепата си за ГЕРБ . 8| 5528 |27.11.2014 РБ искат оставката на Писанчев, и ГЕРБ недоволни от него . 8| 4849 |26.11.2014 Ето ги новите областни: 18 от ГЕРБ, 5 от РБ, 1 от АБВ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads