Реклама / Ads
5| 4135 |02.11.2015 НОВИНИ

Черните кутии: А321 не е бил ударен отвън

.
Падналият А321
Руският пътнически самолет, който се разби над Египет в събота, не е бил ударен отвън и пилотът не е подал сигнал за тревога преди той да изчезне от радарите. Това е съобщил източник от комисията, която анализира записите от черните кутии, цитиран от Ройтерс.
 
Източникът отказа да даде повече подробности, но се позова на предварително проучване на записите от намерените черни кутии. Източник от министерството на гражданската авиация каза по-рано, че анализът на записите продължава.

Еърбъсът A321 на авиакомпания "Когалимавиа" се разби на Синайския полуостров в събота сутринта, 23 минути след излитането си от Шарм ел Шейх за Санкт Петербург. Загинаха всичките 224 души на борда - 214 от тях руснаци, включително 25 деца.

Зам.-генералният директор на "Когалимавиа" Александър Смирнов обяви, че изводите на руския Междудържавен авиационен комитет сочат, че "механично въздействие" отвън върху самолета е "единствената обяснима причина" машината да се разпадне във въздуха.

Шефът на "Росавиация" Александър Нерадко обаче заяви по телевизия "Россия 24", че изявленията на компанията-превозвач за външно въздействие е преждевременно и необосновано - "не се основава на никакви реални факти".

Според британския военен експерт Пол Бийвър, "Ислямска държава" няма ракетни системи - като руските Бук - способни да улучат самолет на височина 10 000 метра.
След катастрофата "Ислямска държава" пое отговорност за свалянето на руския самолет.

"Това е много сериозно техническо средство и аз не мисля, че те разполагат с подобна усъвършенствана техника", заяви той. Според Бийвър такава система "изисква много добре обучени хора и интегрирана мрежа за противовъздушна отбрана".

"Няма как да сте в превозно средство и да изстреляте ракета. Освен това Синайската пустиня е стриктно наблюдавана от разузнавателни агенции и ако е била изстреляна ракета, тя е щяла да бъде забелязана", добави експертът.

Владимир Путин: Разследване докрай

Руският президент Владимир Путин поиска работата по разследване на причините за катастрофата на самолета на "Когалимавиа" да се води до изясняване на всички детайли, свързани с трагедията, предаде ТАСС.

Той каза това на срещата си с министъра на транспорта Максим Соколов, който дойде да докладва на президента в крайградската му резиденция в Ново Огарьово веднага след завръщането си от Египет тази сутрин. Соколов оглавява правителствената комисия по разследване на причините за катастрофата.

"Без всякакво съмнение трябва да бъде направено всичко, за да се създаде обективна картина на случилото се, за да знаем какво е станало и да реагираме по съответния начин. Тази работа трябва да продължи, докато не бъдем напълно уверени, че този етап е приключен. Не трябва да я прекратяваме по-рано по формални причини", посочи Путин.

По-рано днес президентският говорител Дмитрий Песков каза, че на този етап "не трябва да се изключва нито една от версиите" за причините на катастрофата.

В бордовия дневник не е записана нито една забележка от командира на злополучния полет на самолета А-321 преди излитането, заяви пред журналисти в Москва генералният директор на авиокомпанията по техническите и производствените въпроси Андрей Аверянов, цитиран от ТАСС. Той увери също така, че египетски специалисти не са се занимавали с техническо обслужване на самолета.

"Никакви египетски техници не се приближават до нашите самолети. Обслужват ги само наши специалисти. Включително и на 30-и (октомври) в Шарм ел Шейх самолетът е бил обслужен от наши специалисти", каза Аверянов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 10183 |31.10.2015 Откриха една от черните кутии на разбилия се самолет, над 100 тела са извадени . 2| 4015 |14.10.2015 Ударен труд кипи! Ремонт до ремонта . 22| 11951 |14.09.2015 Депутатът Явор Хайтов се прави на ударен за 40 млн. земи край Евксиноград . 0| 5538 |19.07.2015 Шофьор, ударен от влак при спусната бариера: Карам както си искам!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads