Реклама / Ads
0| 4942 |12.07.2015 НОВИНИ

Червени депутати: Има сериозно забавяне на програмата за саниране

.
Манол Генов (вляво), Кр. Янков (вдясно)
Народните представители от „БСП лява България“ Манол Генов и Красимир Янков дадоха пресконференция във Варна, на която изразиха сериозни притеснения относно програмата на правителството за саниране на жилищни сгради. Красимир Янков припомни, че при подготвянето на регламента за националната програма в списъка на елементите, подлежащи на реконструкция, е била пропусната частта ВиК инсталации.
 

„Благодарение на колегата Манол Генов това беше поправено, но само за общите части. Всички хоризонтални ВиК и канализационни системи са за сметка на отделните собственици“, допълни  Красимир Янков. Той посочи, че в срещите си с представители на сдруженията, които кандидатстват по тази програма, основният задаван въпрос е дали собствениците на жилища ще доплащат.

 

Янков  посочи, че конструктивната експертиза на сградата е начало на самата процедура по санирането. В нея има т.нар. “граждански контрол” и е заложено проверка с публични  средства  на 10% от конструктивните елементи на сградата. „Ако в тези 10% има износване над 30%, следва обследване на нови 10%. Но ако собствениците на отделната сграда искат пълен анализ за конструктивното състояние на блока, ще доплащат“, посочи Янков. Той допълни, че при изпълнението на санирането също могат да възникнат ситуации, в които се доплаща – тогава, когато в хода на строително-монтажните дейности се установят проблеми, които не са посочени в конструктивната експертиза.

 

“45 са сдруженията за Варненска област, които са подали документи за договор. 23 имат подписани контракти, но не се е стигнало до откриване на банкова сметка и свикване на комисия, което значи, че усвояването на средства няма да започне преди догодина”, убеден е Янков. Той допълни, че има много проблеми с националната програма за саниране и народните представители от левицата ще ги посочат на изпълнителната власт.

 

Според колегата му, Манол Генов  шумно афиширания от управляващите старт на процеса на саниране в средата на годината не се е състоял.


“Неясен е източникът на финансовия ресурс от  1 млрд. лв., които  трябваше да бъдат дадени от Българската банка за развитие на сдруженията на собствениците. Нашата идея е, повдигайки този въпрос, да инициираме повече активност у основните организатори на процеса – общините, както и държавата, като източник на финансиране. Искаме да се ускори този процес  и да предпазим гражданите от подводни камъни в методиката”, каза Генов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5017 |28.06.2015 Драгомир Стойнев отърва кожа на червения пленум . 0| 4495 |18.06.2015 Червени кахъри: Паскалев и ректор отказаха да са кметове на БСП . 7| 5084 |08.05.2015 Легендарните Т-34 редом до новите "Армата" на Червения площад . 10| 5144 |05.04.2015 Навръх Цветница червените се събират на конгрес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads