Реклама / Ads
13| 5286 |20.12.2010 НОВИНИ

Червените: МВР има мераци да кадрува във ВСС

.
Депутатите обсъждат на второ четене промените в Закона за съдебната власт. Те предвиждат членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да преминават през процедура за получаване на достъп до класифицирана информация.
 

Полицейщина”, „нарушаване на конституцията”, „натиск”, „гавра” са само част от репликите на опозиционни депутати по предложените промени в Закона, който  трябва да бъде приет на второ четене.

Най-оспорваният текст е в член 26А – там се въвежда изискването членовете на Висшият съдебен съвет да предприемат действия за допуск до класифицирана информация.

В случай че не получат такъв, няма да участват в заседанията на съвета, на които се разглежда такава.

„Кадровата политика на ВСС ще се определя от силовото министерство. Кой даде този полицейски текст да бъде бутнат в закона за съдебната власт? Недопустимо е, даже обидно”, скочи веднага юристът Любен Корнезов. Според него текстът е на ръба да бъде противоконституционен.

„Аз не знам, госпожо министър, как ще гледате в очите вашите колеги”, включи се и Румен Петков.

„Гаврим се със съдиите и прокурорите. Гаврим се със следователите. Не ви пожелавам възможността те някой ден да ни го върнат”, обърна се към управляващите той.

Особено развълнуван беше Александър Радославов пак от „Коалиция за България”. Оказа се, че неговият баща е бил царски офицер, заради което самият Радославов още пази лоши спомени от детството си. В комунистическите години го третирали като враг на народа.

Депутатът разказа, че учителката го карала да стои на колене, а по-късно за него и брат му били необходими специални разрешителни за кандидатстване във ВУЗ.

Личният пример Радославов пренесе към закона за съдебната власт, защото както тогава независимата система била контролирана от Държавна сигурност, така и сега щели да го правят службите. „Братя българи, бдете!”, разпалено призова депутатът.

Яне Янев пък допусна, че целта на текста е да прекрати предсрочно мандата на действащия ВСС. „Когато не дадете допуск на няколко магистрати, ще кажете, че съставът на тези, които имат, е под допустимия по закон”, уточни Янев.

Бившият вътрешен министър Михаил Миков пък уточни, че по време на процедурата за допуск до класифицирана информация членовете на ВСС ще бъдат подслушвани.

Правосъдният министър Маргарита Попова изслуша търпеливо всички критики, след което взе думата. По думите й сега членовете на ВСС нямат право да боравят с класифицирана информация, защото това е забранено със специален закон.

Дори преди няколко месеца 2/3 от тях не са се запознали с папки със СРС-та, защото самите те не са пожелали.

Именно по тази причина новият закон давал възможност на съдебната власт да борави с класифицирана информация. Попова отхвърли мисленето, че текстът дава възможност за злоупотреби.

„Аз имам доверие в моите колеги във ВСС за това, че всички те ще получат достъп на принципа: „Това трябва да се знае”. Имам доверие в държавните институции за това, че никой няма да злоупотреби. Не мога да разсъждавам по обратната логика, че всеки ще си наруши служебните задължения, за да злепостави друг орган”, беше категоричната позиция на министър Попова.

Янаки Стоилов от БСП предложи компромисно решение. Членовете на ВСС по презумпция да имат право на такъв достъп, който да им се отнема, ако се провинят. Едва тогава да им се забранява да участват в заседанията на съвета.

След като така и не беше постигнат консенсус, депутатите излязоха в почивка, за да потърсят компромисно решение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4855 |20.12.2010 Поне един чужд лидер бил директен по дипломатическия казус . 23| 6050 |20.12.2010 "Цецо, ти ще се пуснеш за президент" - Борисов 2006 г. . 25| 6352 |20.12.2010 К. Костадинов: Да си бяхте прибрали тихомълком посланиците! . 17| 17700 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads