Реклама / Ads
15| 5429 |10.01.2014 НОВИНИ

На чия страна е държавата Tюнопроизводители блокираха пътя за Драма

.
Над 7 хиляди тютюнопроизводители от Гоцеделчевския регион блокираха пътя към гръцката граница. Около два часа на обед хората излязоха на главния път при село Господинци и блокираха за два часа пътя за Драма.
 

Недоволните носиха плакати, с които изразиха несъгласието си с ниските изкупни цени на тютюна. Сред тях бяха кметовете на Сатовча и Гърмен, както и областния управител на Благоевград. Недоволните донесоха нанизи с тютюн,  който вече е мухлясал и плакат и с надписи "Къде са разследващите картели?", "Картел-силни фирми-немощна държава-беден народ".

При недоволните беше и лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. Пред него хората споделиха, че вече нямат пари, с които да могат да изпратят децата си на училище, защото нямат постъпления от тютюна, на който единствено разчитат. Протестиращите сами поканиха Николай Бареков и  му дадоха думата. Пред тях лидерът на "България без цензура" каза, че до четвъртък хората трябва да получат решение на проблема си с изкупуването на продукцията си. "Държавата трябва да реши на чия страна е  – на страната на картела или на производителите, иначе няма как да убедим хората, че живеят в европейска държава", коментира Николай Бареков.

По повод предложените промени от ДПС, а именно да се върне стария режим на изкупуване отпреди 4 години, протестиращите казаха, че не би решило въпроса. И преди четири години пак протестирахме, мотивираха се те. Трябва да се намерят по-трайни решения,  които да се отразят и усетят от самите нас, коментираха производителите. Те приеха декларация, която ще бъде внесена в Министерския съвет. В нея се настоява за промени в закона, които уреждат  изкупуването на тютюна. Основното им искане е да се въведе минимална изкупна цена и период за изкупуване на продукцията. Освен това  производителите заплашиха, че ще сезират Европейската комисия за дискриминация. Не може в една Гърция изкупните цени да са по-високи, мотивираха се те.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5128 |03.01.2014 Местан: ДПС ще отстрани сенките от силоващината в държавата . 3| 4788 |03.01.2014 До 30 април работим за държавата . 10| 5089 |02.01.2014 7000 лекари са напуснали страната . 36| 6345 |28.12.2013 Издирват Бисеров с фотоси в страната и по границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads