Реклама / Ads
1| 5182 |15.11.2011 НОВИНИ

Чили и Бразилия спасяват наш с инфаркт в Антарктида

.
Военни кораби, самолет и хеликоптер на Бразилия и Чили са участвали в съвместна операция по спасяването на шефа на българската база в Антарктида инж. Йордан Йорданов, който получил инфаркт в петък.
 

Това съобщиха вчера от МВнР. "24 часа" се свърза с Йорданов, който е в болницата "Магелан" в Пунта Аренас, след като два дни бил хоспитализиран в чилийска военна база. От спешното отделение казаха, че още два дни ще съм тук, докато определят какви са пораженията от инфаркта, каза антарктикът.

Сега съм значително по-добре, каза още Йорданов. Според лекарите трябва да минат между 6 и 8 дни и след това да се реши дали антарктикът да остане в града за домашно лечение, или директно да поеме за България. В 200-хилядния Пунта Аренас нашите полярници често отсядали при чилийка, която държи хотел. Голяма помощ при организацията на транспортирането оказал проф. Христо Пимпирев, шеф на българския антарктически институт, който дистанционно дирижирал всичко. На място пък изключително полезен били чилийският му колега д-р Хосе Ретамалес и управляващият посолството ни в Чили Калин Димитров.

Йорданов получи инфаркт часове преди да пристигне на остров Ливингстън. Първата група от 9-има специалисти замина за 20-ата експедиция на Ледения континент на 2 ноември. На 11 ноември в 4 ч местно време почувствах стягане и болка в областта на сърцето, разказа Йорданов пред “24 часа” от кардиологичното отделение на болница “Магелан” в Пунта Аренас, овързан за леглото “с кабели и маркучи”. Инцидентът се случил на бразилския военен кораб “Адмирал Максимилиано”, преди да свалят с военни хеликоптери екипажа на острова. Болката станала нетърпима и след направената кардиограма капитанът категорично разпоредил корабът да се върне на остров Кинг Джордж, където стабилизирали българина в чилийската база преди транспортирането. До Пунта Аренас е летял на 13-и вечерта цели 5,30 часа с малък чилийски двумоторен самолет. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5413 |22.06.2011 Е. Михайлова: Конституционни промени спасяват съдебната система от смърт . 1| 4783 |12.04.2011 Наши моряци без вода и храна край Бразилия . 16| 5375 |09.12.2010 Спасяват бебе с 1/2 мозък в Бургас . 5| 6879 |29.07.2010 Бебе пада в нужник, спасяват го

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads