Реклама / Ads
5| 4880 |28.05.2013 НОВИНИ

Членовете на ДКЕВР да се избират от парламента

.
Шефът на ДКЕВР Евгения Харитонова Източник: Булфото
Членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се избират от Народното събрание с гласовете на повече от половината от депутатите, предлага служебното правителство.
 

От служебния кабинет представиха днес предложенията си за промени в Закона за енергетиката, предаде БГНЕС. Кабинетът предлага разделяне на ДКЕВР на две подкомисии, с по трима членове, както и номинациите за членове на ДКЕВР да могат да се правят не само от депутати, но и от представители на гражданското общество.

Служебното правителство предлага представяне на биографиите на кандидати на сайта на Народното събрание и публично изслушване на кандидатурите. Сред предложенията на кабинета е идеята решенията на ДКЕВР да се вземат публично, а закрити заседания да се провеждат единствено, когато става дума за класифицирана информация.

Служебното правителство смята, че ДКЕВР сама трябва да определя бюджета си и единственият орган, който да може да го променя да е Народното събрание.

Новият регулаторен период за цените на електроенергията няма да е от 1 юли, а от по-късна дата, когато бъдат приети промени в Закона за енергетиката, така че да се промени моделът на ценообразуване, заяви пред журналисти днес председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова.

На практика ние вече излязохме от процедурата да се променят цените на електроенергията от 1 юли, но съм почти убедена, че първото нещо, с което ще се занимават депутатите, ще са промените в Закона за енергетиката, каза Харитонова.

Тя предположи, че в по-късен момент ще се наложи да има леко увеличение на цената на електроенергията, дори и да бъдат приети промените.

В момента това, което е заявено като производство на зелена енергия за следващия ценови регулаторен период, ще струва от порядъка на 1,2 млрд. лв., тези пари някой трябва да ги плати и това сме всички ние и индустрията, посочи председателят на ДКЕВР.

Харитонова обясни, че трябва да се промени изцяло принципът на образуване на цените, защото с излизането на свободния пазар на всички потребители - средно напрежение, регулираният пазар се свива, а според сега действащото законодателство именно върху регулирания пазар се прехвърля скъпата енергия, която общественият доставчик е задължен да изкупува от ВЕИ-централите и от централите с дългосрочни договори.

Председателят на ДКЕВР посочи, че намерението на регулатора е да прехвърли част от задължителното изкупуване на енергията от скъпите централи към свободния пазар.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4765 |22.05.2013 Разпитват членовете на 28 СИК за изчезнали бюлетини . 1| 4863 |22.05.2013 ДКЕВР разглежда днес одита на ЕРП-тата . 40| 6301 |20.05.2013 ГЕРБ сигнализира: Откраднати са избирателни списъци . 79| 5703 |18.05.2013 Избират новия кабинет с тайно гласуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads