Реклама / Ads
12| 5084 |06.01.2012 НОВИНИ

Членовете на ВСС - хора с безупречна репутация

.
Министърът на правосъдието Диана Ковачева обсъди с представители на 12 неправителствени организации бъдещи промени в процедурата по избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщиха от правосъдното министерство.
 

 

Проведеният избор на инспектори и реакцията на гражданското общество дава конкретен повод да се обсъжда приемането на ясни правила за номиниране и избор на членове на ВСС, тъй като това е следващата процедура, която ще бъде проведена през 2012 г., заяви по време на срещата министър Ковачева.

 

Тези правила следва да бъдат подложени на широка обществена дискусия и да отговарят на принципите за почтеност, публичност и прозрачност.

 

По този начин ще се гарантира изборът на доказани професионалисти с безупречна репутация за членове на ВСС, смята министърът.

 

Неправителствените организации са поели ангажимент до края на януари да предложат проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

 

В срещата участваха зам.-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов и Румяна Бъчварова, началник на кабинета на министър-председателя.

 

Поканата за дискусията е в отговор на писмата от неправителствени организации във връзка с проведения избор на инспектори към Инспектората на ВСС, който предизвика широко недоволство.


От Съюза на съдиите и няколко неправителствени организации тогава призоваха Народното събрание да спре процедурата по избора.

 

Според тях процедурата по номинирането на кандидатите е минала непрозрачно, изразиха се и съмнения относно професионалните качества на някои от кандидатите.

 

Заради това председателят на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев се оттегли от поста си на инспектор в Инспектората към съвета, на който бе избран след прегласуване по искане на ГЕРБ.

 

В изявление до медиите той обяви, че с подаването на оставката си се противопоставя на опита за уронване на престижа на съдебната власт.


В срещата при министър Ковачева участваха представители на Съюза на съдиите в България, Институт "Отворено общество", Български хелзинкски комитет, Български институт за правни инициативи, Център за либерални стратегии, Център за изследване на демокрацията и други неправителствени организации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 9657 |18.12.2011 Хора на Трактора заплашвали: Ще разчленим детето ти! . 108| 6479 |07.12.2011 Костов: Каквито и реформи да направят ГЕРБ, те няма да бъдат приети от хората . 50| 5789 |05.12.2011 К. Тренчев: Ако хората излязат на общонационална стачка-ще съм в първия ред! . 42| 5114 |25.11.2011 И земеделците въстават; изкарват машини и хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads