Реклама / Ads
38| 8269 |03.06.2014 НОВИНИ

Чобанов: Фалит? Не!

.
Финансовият министър Петър Чобанов Източник: Булфото
В последните дни ставаме свидетели на истерично говорене по въпросите на фискалната стабилност на страната. Това истерично говорене, за радост е затворено само в рамките на политическия спектър. Категорично няма основание, че ни чака фалит на държавата.
 

Това каза министърът на финансите Петър Чобанов по повод твърденията на икономистите на Реформаторския блок, че държавата е пред фалит и ни чака Виденова зима.

Фискалният резерв в края на април е 6 милиарда лева. Ако се върнем малко повече от една година назад, в края на управлението на ГЕРБ, фискалният резерв беше 3,9 милиарда лева. В края на февруари миналата година имахме основания да се притесняваме за финансите на държавата, сега - не. Наистина сборуването на числа може да покаже страшна картина, но трябва да се вникне в тях.

Има нова задлъжнялост в енергетиката, но това е, защото в момента се провежда по-мащабна инвестиционна програма. Тя ще доведе до подобряване на енергетиката като цяло. Така наречената "дупка" в бюджета, отново имаме профанизиране на говоренето. Наистина дефицитът е по-голям от миналата година. Имаме ускорено усвояване на европейските фондове. Това е едно директно обяснение на ситуацията, заяви финансовият министър.

Министърът обясни, че не се очакват промени нито в ръководството на НАП, нито в Агенция "Митници". За контрабандата Чобанов каза: "За първите няколко месеца са задържани в пъти повече от цялото количество, което се е наблюдавало през предходните 4 години. От тук нататък за контрабанда мисля, че идва малко в повече".

На въпрос дали ще бъдат отпуснати допълнителни пари за спешната помощ, той посочи: "Първо, ще се види какво е истинското състояние на Центъра за спешна помощ, ще се види дали няма вътрешни резерви. И тогава, ако е необходимо, държавата също би могла да помогне да се преодолеят проблемите. В момента сме свидетели на криза, но мисля, че тя е управляема".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5077 |09.05.2014 Чобанов: Бизнесът излиза от криза . 3| 5029 |16.04.2014 Чобанов: Бюджетът няма да се актуализира . 11| 5097 |07.04.2014 Чобанов: Бизнес средата се успокоява . 56| 7376 |27.03.2014 Чобанов: Теглим нов заем от 3 млрд. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads