Реклама / Ads
30| 4835 |14.06.2014 НОВИНИ

Чобанов: Няма дупка в бюджета от 10 млрд. лв.

.
Към момента не се налага взимането на други заеми на външните пазари. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов.
 

 

Той уточни пред „Дарик”, че от началото на годината стратегията за държавния дълг се изпълнява гладко и спокойно и коментира, че „въпреки истеричното говорене", на вътрешния пазар има намаляване на доходността на държавните ценни книжа, тъй като пазарът има доверие на правителството, че то може да посреща и обслужва своите задължения.

 

„Важно е в тази ситуация, в която се намираме в момента, малко да се успокоят приказките по отношение на дълга, за да може да се реализира успешно планираната емисия", тъй като „независимо от това кое е правителството, тази ликвидност трябва да се вземе заради старите дългове", добави финансовият министър.

 

„Целта на външната емисия е да не се изтегля тази ликвидност от икономиката на страната, за да остане тя в банковата система и да дадем възможност за съживяване на кредитирането", каза още Петър Чобанов. Коментарите за дупка в бюджета от 10 млрд. лв. категорично не са верни, като това беше част от общия фон, който беше създаден и имаше за цел засилване на политическия натиск, обясни министърът на финансите.

 

„Не можем да кажем, че една държава е фалирала, когато в края на февруари 2013 г. фискалният резерв е бил 3,9 млрд. лв., към края на април тази година е 6 млрд. лева", подчерта министърът.

 

Петър Чобанов обясни и дефицита към април 2014 г., като заяви, че стратегията на фискалната политика и на изпълнението на бюджета като цяло, е за постоянно ускоряване на приходите всеки следващ месец в годината. Това може да се види и от данните, които показват, че ако за първите четири месеца на годината, при данъчните приходи, без осигуровките, които се събират от НАП, има нарастване с 0,7%, то за първите пет месеца на годината този показател се увеличава съвкупно до 5,5 процента. По отношение на данъците министърът на финансите заяви, че категорично не би трябвало да има увеличение на ставките.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 7969 |14.06.2014 Борисов: Цветанов няма да бъде министър при ново управление на ГЕРБ . 107| 6157 |13.06.2014 Внучката на бай Тошо:За Бойко няма да чуете лоша дума от мен . 2| 4971 |13.06.2014 Няма договорка между ДПС и ГЕРБ, отрече Лютви Местан . 7| 5095 |13.06.2014 Йордан Цонев: Правителството няма да падне от вот на недоверие, внесен от ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads