Реклама / Ads
25| 6142 |22.06.2014 НОВИНИ

Чобанов: Няма риск за банковата система

.
Източник: Булфото
Ситуацията в КТБ е изолиран случай и не носи риск за банковата система в държавата. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Петър Чобанов пред БНТ. Той коментира решението на БНБ да постави трезора под специален надзор заради риск от изпадане в неплатежоспособност. Мярката беше предприета по искане на самата КТБ заради изчерпване на ликвидността.
 

„Няма риск за банковата ни система, тъй като бяха предприети навременни действия, базирани изцяло на действащото законодателство и които гарантират оттук нататък стабилността и защитата на вложителите в КТБ”, декларира Чобанов и допълни: „Твърдо трябва да заявя, че държавата застава зад действията на БНБ.” Той подчерта, че хората в държавните предприятия няма да останат без заплати, както и че в момента няма дружество с над 50% държавно участие, което да държи повече от 20% от парите си в една и съща банка. Благодарение на диверсификацията фирмите ще могат да извършват своите операции.

Общо държавните пари в КТБ били около 130 млн. лева – в пъти по-малко отпреди една година, когато са били над 700 млн. лева, стана ясно още от думите му. КТБ беше поставена под специален надзор от БНБ в петък за срок от три месеца, като целият надзорен съвет, включително и шефът му Цветан Василев бяха отстранени от длъжност. Контролът над трезора беше поет от двама квестори, назначени от БНБ, които ще проверят финансите на КТБ и кредитния й портфейл.

Пак за срок от 3 месеца бяха отнети и правата на акционерите на КТБ с над 10% участие. В интервюто си Чобанов прогнозира, че срокът на специалния надзор може да е и по-кратък, като посочи: „Виждате, че почват разговори с акционерите и те са сериозни – в лицето на ВТБ и Оманския фонд”. Фондът държи 30,35% от КТБ, а руската банка ВТБ – 9,9%, като запази и гласа си като акционер, пише в. Монитор. Вчера се разбра, че на общото събрание на ВТБ в четвъртък за член на надзорния й съвет е бил избран бившият финансов министър Симеон Дянков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 6382 |21.06.2014 Румяна Коларова: В НС непрекъснато се говори, че няма да има избори . 2| 6897 |20.06.2014 Ето кога и къде няма да има ток . 88| 5309 |19.06.2014 ГЕРБ: Няма да участваме в политическите консултации . 18| 4752 |18.06.2014 Местан: Война няма да водим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads