Реклама / Ads
0| 6001 |19.01.2010 НОВИНИ

Чудо! Много сняг по морето!

.
зимен плаж
Във Варна разпуснаха учениците заради тежката обстановка. Положението в морската столица е критично.
 
За блокирани деца във варненските училища сигнализираха родители. Причината е кошмарната обстановка и продължаващият снеговалеж в града. Съобщението, че днес в цялата община няма да се проведат учебни занятия е получено едва в 9:00 часа, когато учениците вече били в класните стаи и сега са блокирани, докато обстановката не се нормализира. Морската столица е напълно блокирана тази сутрин от снеговалежа. Пътната обстановка в града е в трагично състояние, като на места улиците са почти непроходими. Само през последните 12 часа официално регистрираните катастрофи са над 50.

Обстановката във Варна е затруднена поради снеговалежа, който не спира вече 16 часа. В града обаче не е обявено бедствено положение. Това каза кметът на морската столица Кирил Йорданов. Заради снежната виелица денят е обявен за неучебен. Йорданов каза, че още днес децата ще бъдат информирани за това дали утре ще ходят на училище. През следващото денонощие снеговалежите ще продължат. Сняг ще вали вече през целия ден в източните райони, но там ще има условия за по-значителни количества и също ще се образува снежна покривка до 15-20 см. В комбинация с усилващия се северен вятър там ще има навявания, което ще създаде затруднения. Студено време, особено в Източна България, където температурите ще са по-ниски от обичайните. Пристанище Варна остава затворено за празни кораби, съобщиха от Координационния център на порта. Причината е силен вятър от североизток, който достига скорост до 14 m/s. Вълнението на морето е 3 бала. Забраната важи и за всички портове и канали в района на пристанището. Заради зимната обстановка пътят Балчик – Варна е напълно непроходим. Дебелината на снежната покривка на пътното платно е над 20 см. Не е минавал снегорин през цялата нощ. Маршрутните таксита, обслужващи линиите Каварна – Варна, Балчик - Варна и Албена – Варна, не пътуват.

Времето днес навсякъде е облачно, навсякъде, без югозападните райони, вали сняг. Особено силни са валежите по Черноморието и в Североизточна България. В Източна България духа силен и бурен северен-северозападен вятър, заради който се образуванет преспи.

Температурите са от минус 8 градуса в Разград, до плюс 2° в Сандански. В София - минус 4°.

Към 8 часа дебелината на снежната покривка в страната бе: в Свищов 31 см, Добрич 28, Русе и Шумен 27, Разград и Варна 25, Силистра 23, Плевен 17, Велико Търново 18, Ловеч 15, Калиакра 20, Шабла 15, Бургас 14, Ахтопол и Видин 10 см. В останалата част от страната дебелината на снежната покривка е от 2 до 10 см, като най-тънка е в София и Пловдив 1см.

Днес снеговалежите ще продължат, а най-значителни ще са в Източна България и Предбалкана, където снежната покривка  ще достигне до и над 40 см. Заради северния вятър там ще има навявания. В Западна България снеговалежите ще бъдат слаби, през деня ще спират, а в югозападните райони ще има и временни разкъсвания на облачността.

Ще остане студено
с максимални температури в по-голямата част от страната между минус 6 и минус 1°, в крайните югозападни райони до около 4°, в София около минус 1°.

В четвъртък облачността временно ще се разкъса и намалее. Сутринта ще е доста студено, с температури между минус 10° и минус 5°, а на места в Северна България и отделни котловини и по-ниски. Дневните ще достигнат от минус 2° до 3°. В петък от юг облачността отново ще се увеличи и до вечерта в Южна България ще завали сняг.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8541 |31.12.2009 ЧНГ!!! За много години, българи!!! . 26| 5639 |01.11.2009 Борисов си написа "Много добър 5" за 100-те дни управление . 2| 5062 |16.10.2009 С. Берлускони: Работя, много, уважавам всички, добър съм, справедлив съм . 0| 5058 |07.10.2009 Георги Бакалов: Ще излязат много любопитни факти от Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads