Реклама / Ads
30| 5795 |25.01.2016 НОВИНИ

Чуждите инвеститори гневни от беззаконието в България

.
В България няма върховенство на закона. Това пишат в отворено писмо 10 международни инвеститори до премиера Бойко Борисов и до други представители на държавата. Те посочват, че повод за загрижеността им са "последните развития, свързани с осъществяването на дългоочакваната реформа на съдебната система".
 

Писмото е подписано от смесените търговски камари, които представляват предприемачите от САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Белгия, Холандия, Люксембург, Швейцария, Италия и Испания, инвестирали в България.

 

Освен до премиера и заместниците му Меглена Кунева, Румяна Бъчварова, Томислав Дончев и Ивайло Калфин, то е изпратено до президента Росен Плевнелиев, председателката на парламента Цецка Цачева и министъра на правосъдието Екатерина Захариева.

 

В писмото се казва:

 

"Нашето мнение е, че натрупаните и нерешени проблеми в правосъдието са системни и изискват също такъв подход за тяхното елиминиране, подход, който да е основан на принципа на справедливостта и върховенството на закона и на  стратегията за реформи, одобрена от Народното събрание", заявяват чуждите предприемачи, които правят бизнес у нас.

 

И подчертават: "Създаденото усещане, че реформата не се случва, води до неувереност от страна на инвеститорите и действащите  в страната икономически субекти". В писмото се заявява, че желанието за инвестиции у нас намалява, а без тях няма как да има динамична и развиваща се икономика. Тя пък е ключът към успешното осъществяване на нужните реформи в останалите сектори, като здравеопазване, образование, околна среда, инфраструктура и т.н. "Без икономика и без добавена стойност, постигната чрез законни средства и инвестиции, положително и устойчиво развитие в страната не може да се очаква. А от това страда и ще продължи да страда цялото общество. В крайна сметка, изчерпва се един от най-ценните негови ресурси - доверието", заявяват десетте бизнес организации.

 

В писмото си обаче те не спират само до посочването на проблема, но и напомнят на премиера, че "нито една реформа на правосъдната система не би била възможна без политическа воля за прилагане на закона". "Реформа не означава само законодателстване, но и изпълнение и прилагане на законовите норми - това ще повиши доверието на българското общество и бизнеса в правосъдната система", пишат предприемачите.

 

В писмото си до Борисов те казват и на кого да се довери в провеждането на реформата: "Вярваме, че в правосъдната система има качествени професионалисти, отличаващи се с безупречен морал и почтеност, хора, познаващи проблемите и имащи воля за промяна, експерти, които работят за ефективно и справедливо правораздаване и защитават правото и доброто име и репутация на българската съдебна система. Търговските камари изразяват своята съпричастност с усилията за реални промени отвътре в правосъдната система, които осигуряват необходимата независимост на съдиите и магистратите. Камарите вярват, че тези хора знаят как и могат да осъществят така нужните реформи.".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4443 |27.08.2015 Реформаторите гневни-електронно гласуване само в 50 секции . 7| 4462 |05.08.2015 Гневни варненци нападнаха местния парламент, завардиха изходите . 11| 6607 |31.07.2015 ГЕРБ гневни, предоговарят коалицията с РБ . 0| 4667 |23.06.2015 Стоянова: Искров да чисти своите плевели, не чуждите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads