Реклама / Ads
14| 5153 |12.12.2013 НОВИНИ

Данев: Със забраната за пушене са закупени 80 000 000 кутии цигари повече

.
От анализа на резултатите от приемането на Закона за тютюнопушенето и влизането му в сила от 01. 07. 2012г. можем да направим извода, че резултатът не е този, който се очакваше, това заяви народният представител от ПГ на КБ Добрин Данев. Той припомни, че има проучване на агенция „Галъп” от началото на 2012 г. с какъв процент ще намалеят пушачите след влизане в сила на закона, според което се очаква да е с между 7 и 9 %. Фактите обаче показват друго.
 

 

„По данни на Агенция „Митници” са продадени 80 млн. кутии повече за периода на 2012 г.”, подчерта депутатът.

 

Според него обществото е разделено на две по тази тема и когато се гласуват законите, те трябва да отговарят на интересите му и да се намери балансът. По негово мнение, най-важното, което трябва да се направи, е да се създадат условия на българския гражданин да има право на избор.  „Законът, от самото му приемане, не се спазва. Трябва да се даде възможност на ресторантьорите и клиентите да избират, което ще стане с промяната в закона. Създавайки условията с промяната, зали за пушачи и за непушачи и давайки възможност за избор ние ще създадем едно спокойствие в обществото”, категоричен бе Данев.

 

Той подчерта обаче, че даването на право на избор на хората по никакъв начин не означава да се толерират нарушения. „В закона има санкции за неизпълнение на закона след приемането. Давайки от една страна възможност за избор, от друга трябва да има и санкции”, заяви народният представител.

 

Според него забраната на тютюнопушенето на обществени места не играе такава роля по отношение на здравето на хората, както се твърди и има много повече други фактори, които влияят върху здравеопазването и болестите, които ни създават проблеми в настоящия момент. По думите му от ГЕРБ също има хора, които подкрепят законопроекта за либерализиране на забраната тютюнопушене на обществени места, но няма да смеят да гласуват "за" него. "Днес има дебат в парламента и всеки трябва да гласува по съвест, но само данните ще покажат дали ще е така”, заключи Добрин Данев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5571 |12.12.2013 Депутатите "изпушиха" покрай Закона за пушенето . 27| 6255 |10.12.2013 Спас Панчев: Законът за пушенето явно не работи . 11| 5183 |03.12.2013 ДПС и Атака връщали пушенето по заведенията . 25| 5329 |01.12.2013 БСП връща пушенето на закрито до Нова година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads