Реклама / Ads
7| 3275 |06.04.2021 НОВИНИ

Даниел Смилов: Или кабинет с мандат на Трифонов, или избори

.
ГЕРБ ще опитат да съставят правителство. Но по-вероятно е да се излъчи правителство с мандата на партията на Слави Трифонов. Другата вероятност са избори.
 

Това са двата основни сценария след изборите на 4 април според доц. Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии. Прогнозата му идва и на фона на окончателното преброяване на бюлетините. При 100% обработени протоколи партията на Трифонов остава втора политическа сила, а ВМРО - извън парламента. 

 

Според него, ако правителството на ГЕРБ е начело с Бойко Борисов и е партийно оцветено, това ще означава, че от партията са решили да не полагат сериозни усилия, а просто правят политически жест. 

 

“И така правителство на малцинството няма да получи подкрепа от опозиционните сили... Ако мандатът стигне до Слави Трифонов, той ще преговаря с “Демократична България“ и с “Изправи се! Мутри, вън!“. Но пак ще бъде правителство на малцинството... Корнелия Нинова протегна ръка, но от партията на Слави Трифонов са казали, че нямат интерес от коалиционно управление с БСП“, посочи Смилов.

 

По думите му причините, поради които ГЕРБ падат от власт, са идентични с тези, които са довели до протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски. 

 

“Като че ли ГЕРБ не си взеха поуките от случилото се през 2013 година, повториха грешките. И както социалистите бяха наказани на изборите през 2014, така и ГЕРБ консумира сега пасивите от цялото си поведение”, смята Смилов.

 

“Хората в един момент ще започнат да се интересуват не само кой ще влезе в управлението, но и за какво точно. Партиите, които се заявяват като опозиция на Борисов, могат да са по-креативни и да предлагат неща, които хората биха подкрепили. Сред тях са справянето с коронакризата, икономическият пакет от мерки на ЕС, съдебната реформа. Има много теми, около които едно технократично управление може да бъде конструирано. Но политиката е и въпрос на доверие. Не съм сигурен, че тези партии могат да работят заедно”, смята още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2958 |06.04.2021 Откриват първия кабинет за COVID ваксинация на хора над 65 г. . 26| 5812 |05.04.2021 Доц. Георги Лозанов: Парламентът ще заработи с експертен кабинет, предложен от Слави . 23| 13121 |05.04.2021 Петър Чолаков: Виждам три сценария, най-вероятен е служебен кабинет на Румен Радев . 0| 5217 |02.04.2021 Нинова прекъсна предизборната си кампания заради смъртта на началника на кабинета си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads