Реклама / Ads
4| 4963 |10.05.2011

Държава и църква бистрят проблема с наркоманията

.
Видинският митрополит Дометиан откри днес работна среща "Опитът на църквата в превенцията и добрите практики за преодоляване на зависимостите".
На семинарът, който се провежда във Видин, присъстват свещеници от Видинска, Варненска и Пловдивска епархии участват в семинара, както и представители на местната власт, на Общинския съвет по наркотични вещества в Монтана и от Общинския съвет по наркотични вещества във Видин. Всички участници се обединиха около мнението, че превенцията на наркотичната зависимост и лечението и ресоциализацията на наркозависимите е възможно с обединяване на усилията на Църквата и обществото. Митр.

Дометиан подчерта липсата на свобода на наркозависимите, които не им позволяват да вървят по пътя към усъвършенстването, към което са призвани всички хора.

Отец Георги Фотакиев от Варна сподели своя 13-годишен опит. "Ние работим в направленията: превенция, рехабилитация, ресоциализация и спортна терапия. Хора, които преди са били наркозависими, ходят във варненските училища и изнасят беседи за влиянието на алкохола и наркотиците, засягат и темата за СПИН", казва отец Фотакиев. Той уточни, че 24-часовата рехабилитация включва трудова терапия, разговори 3 пъти седмично на християнски теми и един път седмично наркозависимите споделят своите проблеми с психолог.

"След като Областна администрация – Варна ни предостави за ползване сграда, направихме чрез дарения нейното преустройство. В защитеното жилище се случва самата ресоциализация. Наркозависимите, които го обитават, не плащат наем, а се грижат да си осигурят прехраната. Ние имаме грижата да ги запознаваме с бизнеса, за да могат да им осигурят работни места", заяви отец Георги Фотакиев.

По думите му, много наркозависими са преминали през защитеното жилище, 150 от тях вече са излекувани. Те вече са създали семейства, има родени над 40 деца. От тях има хора, които са завършили Богословския факултет и Семинарията, но все още няма свещенослужители.

На срещата ще бъде представен новоизграденият Отдел по зависимости към Видинска света митрополия и ще се очертаят основните направления на неговата дейност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Секторите с изпреварващо развитие стават приоритет на държавата 8| 4824 |10.05.2011 . Отвод на съдията по делото за Пловдивския панаир поиска държавата 7| 5125 |08.05.2011 . С. Станишев: Държавата е непредсказуема; полицаите се държат като башибозуци 25| 6087 |30.04.2011 . Областен управител ужилил държавата със 70 000 лв. 14| 6059 |29.04.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО