Реклама / Ads
8| 4965 |09.08.2011 НОВИНИ

Държавата си върна имот на Луканов

.
Андрей Луканов
Столична община влезе във владение на апартамент на семейство Луканови на ул. „Латинка“ 15 в столичния квартал „Изток“. Това е къщата, пред която на 2 октомври 1996 г. бе убит бившият български премиер Андрей Луканов, предаде БГНЕС.
 

Тази сутрин около 9.30 ч. държавен съдебен изпълнител в присъствието и на полицаи описаха имуществото в апартамента.
По време на цялата процедура доброволно присъства и синът на Андрей Луканов – Карло Луканов.

Панайот Бончев, кмет на район „Изгрев“ обясни, че още от 2006 г. има решение на съда. В продължение на почти 20 години се водеха дела между наследниците на Луканов, общината и строителя на кооперацията Иван Оризарски. В крайна сметка съдът реши, че имотът е собственост на Столична община.

Докато служителите на общината извършваха описанието на имуществото, пред жилището на Луканови се появи и д-р инж. Иван Оризарски, който от години води дела за апартамента. Според него през 1982 г. той е бил насилствено изваден от жилището си, апартамент, който по-късно е собственост на семейство Луканови.

Днес процедурата по съдебните дела между него след това Столична община срещу Андрей Луканов и неговото семейство е от 1991 година, обясни кметът на район „Изгрев“: „Цялата тази процедура през годините се е свеждала до това каква е законността на семейство Луканови в този апартамент и оспорването още по време на строителството за това как е станало настаняването, обясни кметът. В края на краищата съдът решава, че този апартамент е общинска собственост.

На базата на това решение започва процедура. Оказва се обаче, че за този имот има съставен акт и затова, че е общинска и затова че е държавна собственост. Второто обстоятелство дава възможност преди години в апартамента да бъде настанен Андрей Луканов, а на един по-късен етап той да го купи. В крайна сметка съдът решава, че апартаментът е общинска собственост.

Още през 2006 г. започва процедурата по отписването на жилището от държавния фонд, което се случва с акт на областния управител. Това стана миналата година и така общината започва процедура жилището да бъде освободено от досегашните му собственици. Кметът на района каза, че четири години те са се опитвали да се свържат със собствениците на апартамента.

В крайна сметка днес Карло Луканов дошъл доброволно и сам предал ключовете. Оказа се обаче, че служителите на общината не са имали много работа по описването на имуществото в апартамента, защото той е бил празен. В него не е имало нито техника, нито мебели.

След като Карло Луканов предаде ключовете на общината, той самият обясни, че майка му не живее там от години. Последно в това жилище са живели Лили Герасимова, жената на Луканов и дъщеря й, които понастоящем живеят в района на Студентски град.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4841 |08.08.2011 Трансплантациите в чужбина - грижа на държавата . 3| 10256 |02.08.2011 Държавата взе хотел на Ванко 1, рапарът плаче на Страсбург . 113| 6737 |01.08.2011 Съдът върна временно лиценза на ЛУКойл, Танов обжалва . 83| 8746 |29.07.2011 Б. Борисов: Приятелски съветвам "Лукойл" да не погаждат номера на държавата!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads