Реклама / Ads
31| 5764 |03.02.2011 НОВИНИ

Дават Кушлев на ВАС, искат оставката му

.
Стоян Кушлев
Председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност Стоян Кушлев отива на съд за конфликт на интереси, стана ясно днес. Депутатите от антикорупционната комисия в парламента решиха, че са налице данни за конфликт на интереси от страна на Кушлев, затова докладът им ще бъде изпратен във Върховния административен съд (ВАС).
 

Самият Кушлев за пореден път не се яви при народните представители с мотива, че е болен. Твърди се дори, че професорът е изгубил гласа си и затова не откликвал на поканите на депутатите. Оттам обаче се усъмниха в дългия болничен на професора, тъй като при предишно негово отсъствие от заседанията, в медиите се появила информация, че се срещнал с американския посланик Джеймс Уорлик и е водил заседание на подопечната му комисия.

Според доклада налице е конфликт на интереси, защото при назначаването му за председател на комисията, позната с краткото наименование “Кушлев”, професорът е участвал в управата на сдружението с нестопанска цел „Царски ловен клуб“ и Национална развъдна асоциация по овцевъдство. По закон шефът на Комисията по установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, няма право да участва в сдружения.

Докладът, изготвен от антикорупционната комисия ще бъде изпратен и до премиера Бойко Борисов за “предприемане на необходимите действия”. Депутатите обясниха, че премиерът е този, който по закон може да освободи Кушлев. Народните представители настояха Бойко Борисов да го уволни. „Дали премиерът ще го освободи, аз не мога да ви кажа, но според мен е длъжен да го освободи“, заяви Валентин Николов.

Народните представители стигнаха и по-далеч. Депутатът от “Коалиция за България” Бойко Великов поиска в доклада на комисията титлата пред името на Кушлев – „професор“ да бъде зачеркната. “Имам съмнение относно неговата професура”, обясни мотивите си Великов, чието предложение беше подкрепено от колегите му.

Освен конфликта на интереси депутатите “хванали” Кушлев и за предполагаеми злоупотреби с бюджетни средства и нарушаване на финансовата дисциплина в комисията. Пред журналисти депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров заяви, че определени служители от Комисията „Кушлев“ са взимали възнаграждения много над средномесечните. Например, технически сътрудник е получавал 3000 лв., а друг човек на същата длъжност получавал между 500-600 лв. Това не е първият случай, в който комисията нашумява с огромните заплати на работещите там. През 2006 година стана ясно, че Стоян Кушлев сам си е определил заплата около 7000 лв. Тогава професорът обясни, че смята за съвсем нормално да взима такова месечно възнаграждение. Преди месеци пък министър-председателя обяви, че в държавните структури имало хора, които взимали по-голяма заплата от него като премиер. Тогава той уточни, че това не е редно.

Сега пък се оказва, че Стоян Кушлев е получавал месечно възнаграждение 9 000 лв., на основание неразпределен фонд “Работна заплата”. За петте и половина години начело на държавния орган Кушлев си е докарал над 500 хиляди лева под формата на заплата и допълнително материално стимулиране, изнесоха още от антикорупционната комисия. Тези данни ще бъдат приобщени към отделен доклад, уточниха от комисията.

“С оглед изясняването на основанието и твърденията, че може би става дума за нарушение на финансовата дисциплина и разходване на бюджета на комисията, ние взехме решение – да поискаме от Сметната палата да извърши одит на харченията на бюджетните средства през тези три години. Решението бе взето единодушно”, посочи Гяуров. За пример бе даден и друг фрапиращ случай – началник на отдел, участвал съвместно с Кушлев в Царския ловен клуб, получавал 5000 лева месечно възнаграждение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5886 |02.02.2011 Хората на Янев искат нов шеф на РЗС . 3| 4928 |02.02.2011 Продават ни във фейсбук като добитък . 49| 5128 |26.01.2011 Станишев: Изходът от ситуацията е оставката на ГЕРБ . 10| 4974 |24.01.2011 Дават до 10 млн. лв. за строежа на ромски жилища

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads