Реклама / Ads
1| 4133 |05.01.2015 НОВИНИ

ДАЗД: Деца с увреждания се отглеждат в нелицензиран дом

.
В София функционира център, в който се полагат грижи за деца с увреждания, при лоши битови и хигиенни условия. Социалната услуга се предоставя без да има задължително издавания за извършване на такава дейност лиценз от ДАЗД.
 
Това констатира след проверка Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В частния център „Дар" четири деца с различни увреждания на възраст 6, 15 и 17 години са на седмично обгрижване, включващо подслон, хранене и обучителни занимания. За децата се грижи само един човек - управителят на центъра, те прекарват времето си само в една стая, не се извеждат навън, имат лоша лична хигиена, няма условия за придвижване на инвалидна количка, установи проверката.

Създадени са предпоставки за социална изолация, не е осигурена подходяща среда за развитие, е заключението на инспекторите. Според управителя на центъра, обучението на настанените се осъществява на място в центъра три пъти седмично от учители на 99 Основно болнично училище „Проф. Василка Томова", а родителите взимат децата си всяка събота и неделя. Само в редки случаи, когато близките са много ангажирани, децата остават и през почивните дни.

На комисията, извършваща проверката, не са предоставени договори с родителите за осигуряване на грижи и обучение, както и други документи, свързани с предоставянето на услугата - лиценз, правила и процедури, досиета на децата, договори за доставяне на храна, каквито са изискванията на Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца. Управителят представи на инспекторите споразумение за едно от настанените момчета от 2009 г, където е записано, че услугата се заплаща и е за срок от 12 месеца.

Показано е и удостоверение за вписване в регистъра на РЗИ на обект с обществено предназначение от същата година, но на адрес в кв. „Горна баня", който от четири години не функционира. Доставчикът на услугата твърди, че упражнява дейността по обгрижване на децата въз основа на Решение на Софийски градски съд за регистриране и вписване в Регистъра за еднолични търговци.

Комисията на ДАЗД счита, че по време на престоя им в Частен център „Дар" се нарушават правата на децата, гарантирани от Конвенцията на ООН за правата на детето, тъй като не е осигурена сигурна и безопасна среда, условия и специални грижи, които да отговарят на състоянието на настанените, в съответствие със специалните нужди на децата с умствени или физически увреждания.

Необходимо условие за предоставяне на социални услуги за деца е наличие на лиценз, който се издава от председателя на ДАЗД. Този документ е гаранция, че доставчиците ще предлагат социални услуги, които отговорят на стандартите за социални услуги за деца, и гарантират безопасна и сигурна среда за отглеждане и възпитание на децата и защита на техните права и интереси.

За констатираните нарушения е съставен акт за установяване на административно нарушение по чл.45, ал.5 от Закона за закрила на детето и е уведомен отдел „Закрила на детето" към Дирекция „Социално подпомагане" за предприемане на мерки за закрила на децата от услугата, които са в риск.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4433 |05.01.2015 Побоят в Пловдив-следствие на "децата на безвремието” . 1| 4996 |02.01.2015 Идат ураганни ветрове, старци и деца да не излизат . 3| 4279 |27.12.2014 Автобус с деца се заби в дърво на Витоша . 3| 4584 |23.12.2014 Две деца изгоряха при при пожар във „Факултета“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads