Реклама / Ads
0| 5034 |23.03.2016 НОВИНИ

Д-р Дечев за Фрог: Аптекарите ще лекуват пациентите, а не медиците

.
Д-р Дечо Дечев
На аптекарите им се делегира правото да преценяват с коя от търговските лекарствени марки ще се лекува пациента. След като лекарят е изписал международното непатентно име на лекарството, фармацевтът избира неговото конкретно търговско име. Това се отнася на практика само за лекарствата, които са паднали от патент, тъй като при тези, при които той не е отпаднал на практика са само по едно лекарство в група. По този начин предложението на Москов в наредбата ще се отнася само за тъй наречените генерични лекарства – за тези които са паднали от патент. Това обясни пред Фрог нюз д-р Дечо Дечев.
 

Здравният министър изземва изконни права на лекарите, които определяха до момента конкретния медикамент по чисто медицински критерии и налага търговските интереси на фармацевтите, които се формират от печалбата им от всеки конкретен медикамент, т.е. има опасност да се предлагат тези медикаменти, от които фармацевтът има голяма печалба, предупреждава д-р Дечев.  

 

Отликата между един оригинален и един генеричен медикамент с едно и също международно име е тяхната цена. Ако имаше някакъв интерес джипито или лекаря, то той е концентриран върху оригиналните медикаменти. Защото тяхната цена е в пъти по-висока от генерика и позволява в тази цена да се заложат тъй наречените маркетингови разходи, от които един лекар би имал интерес към тях. Когато става въпрос за генерици, конкуренцията е на база цена и маркетинговият интерес е малък, пояснява медикът.

 

Москов обаче променя интересите. Прехвърля ги на ниво аптека, което   позволява на собствениците на повече от една аптека да изискват специални отстъпки от производителя, и тези лекарства, за които отстъпката е по-висока, да се предлагат с предимство на пациента.

 

Д-р Дечев коментира и създадената Национална комисия по изготвянето на Националната здравна карта, въпреки че Конституционният съд я обяви за незаконна.

 

„Тъй като съществуващите закони в България не важат за Москов, той  прави опити по друг начин да наложи Националната здравна карта. Налага я чрез наредба. Има решение на съда, което обаче не е публикувано на неговата страница и сега най-вероятно ще се избърза да се въведе картата и да се изправят всички пред свършен факт. Дори и да има решение, което е в противоречие с идеята на Москов, то ще бъде постфактум – след като Касата е сключила договори на базата на критериите, които съдът впоследствие би отменил”.       

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6703 |22.03.2016 Ст. Карабашев за Фрог: Ядрените реактори на Белгия са под най-висока степен на заплаха . 0| 5969 |22.03.2016 Джамбазки за Фрог: Атентаторите са от Париж, уплашиха се да не бъдат издадени . 0| 9556 |22.03.2016 А. Антонов за Фрог: Атентатите в Брюксел са планирани, чака ни същото . 0| 7837 |22.03.2016 Само във Фрог: Планират да върнат човек на #КОЙ в СОБТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads