Реклама / Ads
0| 2378 |08.04.2024 НОВИНИ

Дейвид Камерън: Помощта ни за Израел не е безусловна!

.
Дейвид Камерън Източник: БГНЕС
В неделя британският външен министър Дейвид Камерън призова Израел да спазва международното хуманитарно право след израелското нападение срещу конвой с хуманитарна помощ, при което загинаха седем души, информира "Политико".
 

Трима граждани на Обединеното кралство бяха сред загиналите при въздушните удари по конвой с хранителни работници от Световната централна кухня (WCK) в понеделник - нападение, за което израелските военни признаха вина.

 Израел има "право на самозащита, което ние трябва да подкрепим", пише Камерън в статия за Sunday Times. Но подкрепата на Обединеното кралство за Израел "не е безусловна", каза той.


"Очакваме такава горда и успешна демокрация да спазва международното хуманитарно право, дори когато е подложена на такова предизвикателство", каза Камерън.


Статията е публикувана по повод шестмесечната годишнина от нападението на 7 октомври, извършено от бойната групировка "Хамас" срещу Израел, при което бяха убити около 1200 души, а повече от 200 бяха взети за заложници. При ответните атаки на Израел в ивицата Газа са загинали повече от 33 000 души, съобщи в неделя здравното министерство на Газа.


Нападенията срещу конвоя с помощи миналия понеделник предизвикаха ответна реакция от страна на близките съюзници на Израел, включително САЩ, с призиви за облекчаване на хуманитарната криза в Газа. Цялото население на анклава от 2,3 млн. души е изправено пред остра продоволствена несигурност, предупреждават мониторингови групи.


В статията си Камерън повтори призива си към правителството на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да "позволи повече помощ в Газа".

 

Вицепремиерът на Обединеното кралство Оливър Даудън също разкритикува правителството на Нетаняху, като заяви в ефира на Sky News в неделя, че Израел е направил "големи грешки" и че "трябва да им потърсим сметка за това".

 

Превод и редакция ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3876 |08.04.2024 Мирослав Иванов: Не се говори за слона в стаята - Прокуратурата на Република България! . 1| 2815 |08.04.2024 Как Русия променя тактиката си за атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна . 1| 2477 |08.04.2024 Теодор Славев: Нереформираната дупка МВР - това е дълбокият проблем . 3| 2466 |08.04.2024 Парче от двигателя на Boeing падна по време на излитане (видео)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads