Реклама / Ads
5| 5086 |15.02.2011 НОВИНИ

ДЕКВР вдига тайно цената на водата,ВМРО обжалва

.
Красимир Каракачанов
От ВМРО съобщиха, че са внесли жалба във Върховния административен съд срещу новата по-висока цена на водата в София.За да тушира общественото недоволство, ДКЕВР формално отхвърли искане за повишаване от страна на самия оператор „Софийска вода", но в същото време комисията служебно предприе действие за преразглеждане на цените.
 

Така на практика ДКЕВР служебно повиши цената, но без изискваното от закона обществено обсъждане.
Това е и един от многото юридически доводи в жалбата на ВМРО. Направено е и искане до Върховния административен съд за спиране действието на решението за по-високите цени до окончателното произнасяне на съда.

Според ВМРО всяко повишаване на цената на тока за потребителите ще бъде спекулативно. Последните изявления на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев показват, че той отново лъже. Семерджиев твърди, че цената на тока трябвало да бъде увеличена заради включването на нови мощности от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

ВМРО задава въпроса: ако сега ДКЕВР позволи цената на тока да скочи заради включването на нови ВЕИ, ще гарантира ли комисията рязко понижаване след няколко години, когато се възвърнат вложенията и енергията от ВЕИ ще стане най-евтина.Сега няма никакви основания за повишаване цената на електроенергията у нас. Не е повишена цената на енегргоносителите - както у нас, така и на световния пазар. ВМРО припомня, че близо половината от мощностния и енергийния баланс на страната се формира от АЕЦ „Козлодуй", а още 35 % - от ТЕЦ, захранвани с наши въглища. Тези източници не се влияят от цените на световния борсов пазар, които миналата година дори се понижиха.

ВМРО пита още: Как е възможно да се говори за повишаване на цената на тока на база прогнозни данни за ръста на инфлация? А ако прогнозата не се сбъдне, то ще има ли понижение на цената пре второто полугодие?

Продължава да не е ясно коя точно дейност на ЕРП-тата у нас се влияе от инфлацията в България. Frognews.bg примопмня, че ЕРП-тата са търговски дружества, които не се занимават с производство, а само с търговия на електрическа енергия. Основание за увеличение на цената няма. ВМРО ще продължи да следи действията на регулатора и при нужда ще активизира протестите, които започна още миналата година, заявяват още от ВМРО.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4754 |11.02.2011 Цената на таксиметровия превоз - с таван 2,70 лв/км . 3| 4864 |08.02.2011 Ученичка родила живо бебе, повдигат обвинение . 8| 5391 |07.02.2011 Свинското падна до цената на 2-3 хляба . 2| 5573 |01.02.2011 Скaча цената на водата в София и Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads