Реклама / Ads
10| 5912 |20.07.2009 НОВИНИ

Делата, които правят Маргарита Попова министър

.
Маргарита Попова
Делата по злоупотреби с еврофондове правят Маргарита Попова министър, това стана ясно днес, след като бъдещият премиер Бойко Борисов каза, че говорителят на главния прокурор става министър заради похвали от Брюксел за работата и в борбата със злоупотребите по еврофондовете.
 
Пред frognews.bg Маргарита Попова каза, че е доволн за гласуваното това доверие и ще работи сериозно да подобри нешата в системата. "Нужни са някои промени, но все оше е рано да се каже какви ще са те. Ще разпределим нещата тепърва", категоричен бе бъдещият министър. Маргарита Попова каза пред frognews.bg, че изобщо не се страхува от това, че правосъдната система се гледа под лупа от Европа и понякога търпи много критики.

Днес пък Бойко Борисов заяви, че обявява нейното име като бъдещ министър заради провокациите от страна на РЗС.
Победителят в последните избори си призна, че е говорил лично с главния прокурор във връзка с назначаването на Попова за министър. "Нейното звено е единственото, похвалено в Брюксел, затова ще й дадем власт, за да си довърши работата по най-добрия начин, защото и колегите от ОЛАФ имат прекрасно мнение за този човек. Не е партийна кандидатура. Ще я сложа за министър, за да свърши работата там. Казвам го не защото не мога да се стърпя до четвъртък, а заради спекулациите с Митко Абаджиев и други, които ме дразнят. С цялото ми уважение към него и останалите - въобще не е ставало тема за разговор", каза Борисов.

Спецзвено от петима прокурори пое от октомври 2008 година делата за злоупотреби с европейските фондове по програмите САПАРД, ИСПА, ФАР и „Леонардо да Винчи”.

Със заповед на главния прокурор във Върховна касационна прокуратура се създадоха три отдела: Специален отдел за защита на финансовите интереси на Европейската общност с началник Маргарита Попова и два отдела за организирана престъпност и корупция. През цялата година Маргарита Попова алармираше, че до тях достигат и твърде голям брой неоснователни сигнали.

Отначало звеното пое 12 дела, като сред тях се открои това срешу Людмил Стойков, бизнесмен от Перник.
Марио Николов и Людмил Стойков са сочени са спонсори на предизборни кампании съответно на БСП и на президента Георги Първанов и са обвинени за източване на 14.5 милиона лв. по програма САПАРД. Заради случая "Николов - Стойков" и заради десетки други нарушения, работата на спецзвеното за борба с тези престъпления получи потупване по рамото от Европа.  Все пак най-много от делата, с които се зае звеното на Попова, са по САПАРД и "Леонардо да Винчи".
Новосъздаденото спецзвено към прокуратурата разследва и още 2 случая на злоупотреби по сигнали на ОЛАФ за проекти по програма САПАРД, субсидирани с около 3 млн. лв. Подозренията на ОЛАФ са, че престъпленията по проектите са вършени от получатели на субсидиите, посредници и чиновници. Иначе общо са наблюдавани около 220 дела и преписки за престъпления.

У нас популярно дело стана и процесът срещу бившия шеф на ДФ "Земеделие" Асен Друмев, който бе обвинен, че е ощетили фонда с 618 441 лв. Непрекъснатите сигнали за подобен вид нарушения не оставят и за момент служителите от звеното на Маргарита Попова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4930 |13.07.2009 Божидар Димитров няма да е министър на културата . 1| 5433 |09.07.2009 С Бисер Боев не e имало разговори за поста министър на икономиката . 8| 4567 |08.07.2009 Цветан Цветанов ще бъде новият вътрешен министър . 0| 4574 |07.07.2009 Арестуваха македонски ексминистър с БГ паспорт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads