Реклама / Ads
54| 5328 |05.04.2013 НОВИНИ

Делян Добрев: ТЕЦ-ове са получавали пари от държавата, без да работят

.
Делян Добрев
Държавата е плащала на ТЕЦ "Марица" 1 и 3, когато са извън режим на работа. "Марица" 1 получавала 70 лева час, а "Марица" 3 - 48 лева на час. Спирането на централите се налагало заради намаленото потребление на енергия.
 

Това каза бившият министър на енергетиката и иконоикатата Делян Добрев на извънредна пресконференция по повод обвиненията от социалистите към него.
 

Не само ТЕЦ-овете получавали пари за преустановяване на производство на електричество, но и два вятърни парка в Североизточна България, построени през 2007 и 2008 година по време на управлението на Тройната коалиция. Когато вятърните централи произвеждат 80% от техния капацитет, тогава държавата покривала останалите 20%, каза той.
 

По темата за разходите на държавата за енергия Добрев добави, че ако не бил подписан особен залог от Румен Овчаров, това нямало да се случи. Заложени са държавните залози на НЕК в полза на частните компании, коментира бившият министър и добави, че щом е разбрал за тях, веднага е потърсил прокуратурата.
 

БСП отново се опитва да обясни, че АЕЦ „Белене" е необходим, а въпросът, който хората задават, е какъв беше смисълът от АЕЦ „Белене", щом не можем да потребим енергията, която произвеждаме. Произвеждаме повече енергия, отколкото можем да консумираме, каза той.

 

Винаги сме гласували за разпределяне на дивидентите от печалбата на ЕРП-тата, това са печалби, които не са реинвестирани. Решението държавата да изгуби своите 33% в ЕРП-тата е взето по времето на министър Трайчо Трайков. Затова много се учудвам, че от БСП споменават моето име, каза още Добрев и поясни, че е станал министър през март 2012, т.е. 4 месеца, след като приватизацията е приключила.

Явор Куюмджиев от БСП показва тотална неграмотност и неразбиране на проблемите. Днес социалистите хвърлиха кал по политическите опоненти. Това го правят, защото не могат да обяснят къде изчезнаха и потънаха милиардите, дадени по тяхно време за АЕЦ "Белене", заключи Добрев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5375 |28.03.2013 Делян Добрев: В програмата ни няма обещания, а реални предложения . 11| 5081 |18.03.2013 Д. Добрев: Много малко са резервите за намаление на тока . 19| 5725 |09.03.2013 Д. Добрев: Не забелязах тревожната ситуация в ДКЕВР . 7| 5393 |05.03.2013 Делян Добрев се извини на миньорите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads