Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
1| 4120 |23.03.2010

За делото "Кричим" царят да брои 10 хил.лева

.
Симеон Сакскобургготски
Окръжният съд в Пловдив отново не даде старт на делото за двореца и земите на фамилия Сакскобургготски в Куртово Конаре, известно като делото "Кричим".

Магистратите обясниха, че исковата молба на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок ще оставена без движение, докато те не внесат държавна такса в размер на 10 650 лева в едноседмичен срок.

Това решение на съда бе взето, след като прие новата комплексна експертиза на имота.

Днес вещите лица Мария Михайлова и Антон Бамбалов представиха експертизите си, на базата на които съдът промени цената на иска в размер на 1 159 640 лева.

Новата сума променя и размера на държавната такса, която фамилията Сакскобургготски трябва да внесе до 30 март т.г.

От исканите 371 дка земя, 147.5 дка са селскостопанските земи, а останалото са гори и земи от горския фонд, разясни адвокатът на ищците Ели Христова.

Тя каза, че е доволна от експертизата на вещото лице Бамбалов, но не е съгласна с оценката на земеделските земи, която е направена от вещото лице Михайлова.

Според Ели Христова, Михайлова е използвала механични данни, които не са годни за заключението.

Адвокатът увери, че няма основания да бъде забавено внасянето на държавната такса и това ще стане в упоменатия 7-дневен срок.

Очаква се след внасянето на сумата делото да бъде насрочено и обявено за решаване.

Адвокатът на държавата Любомир Денев каза, че е доволен от развитието на делото и смята, че то се е изяснило откъм техническата страна.

Той подчерта, че исканите декари са изцяло извън зоната на двореца и представляват части, които са изкупувани от държавата за допълване на парка на двореца "Кричим".

Припомняме, че делото "Кричим" бе образувано в края на 2008 г. срещу държавата по иск на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок за собсвеността на двореца "Кричим" и прилежащите му земи.

Въпросният имот се намира в землището на пловдивското село Куртово Конаре и представлява земя и сгради, строени в началото на ХХ век по времето на цар Фердинанд. Земята е била ползвана за отглеждане на селско-стопански култури и за засаждане на редки видове дървета, поради което имотът е познат и под името чифликът "Кричим".След национализацията имението дълги години е разсадник за редки дървесни видове.

До делото се стигна след като на 11 ноември 2008 г. Върховният административен съд разпореди, че отказът на пловдивския областен управител да върне двореца "Кричим" на царската фамилия е законосъобразен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Делото за влака София-Кардам към приключване 0| 4111 |22.03.2010 . Баба Цеца падна, отлага делото "Валентин Димитров" 3| 4397 |15.03.2010 . Човек на МВР отложи делото САПАРД 3| 3840 |15.03.2010 . Съдията по делото "Октопод" с чисти ръце 3| 4401 |12.03.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ