Реклама / Ads
10| 7080 |20.10.2020 НОВИНИ

Делото КТБ: Амнезията на свидетелите се очертава като тенденция

.
Албена Андреева
Амнезията на свидетелите се очертава като тенденция в Делото КТБ. Те най-често не помнят как активи на кредитополучатели се оказват в техни ръце. Днес трети свидетел на прокуратурата се отличи с впечатляваща загуба на памет, особено докато трябваше да отговаря на въпроси на защитата. Оказа се, че счетоводителката Албена Андреева не помни, че дружество, на което тя е изпълнителен директор и на което води счетоводството от 2018 г. притежава огромния паркинг пред стадион „Васил Левски“, който преди това е бил собственост на кредитополучател на фалираната банка.
 

Любопитно е, че тя не си спомня много неща, въпреки че съдът поиска от нея да провери редица данни, с които разполага, за да отговори на днешното заседание. Предвид фактът, че Андреева призна, че живее на семейни начала с основния свидетел Бисер Лазов, се предполагаше, че и той би й помогнал с информация или опресняване на паметта.

 

По време на заседанието стана ясно, че свидетелката не се сеща кой е водил счетоводство на дружества, които според разказите на Бисер Лазов са били контролирани от Цветан Василев. Оказа се, че няма ясен спомен кои дружества се били под шапката на Василев и кои не, въпреки че счетоводната й фирма „Стрега“ е обслужвала някои от изброените от Лазов, което е пълен абсурд.

 

Днес едно от дружествата, за което бе попитана конкретно от защитата бе „Асет инвестмънт и дивелъпмънт“ АД. От 2019 г. тя е изпълнителен директор, а година по-рано започва да води счетоводството на дружеството, което се оказва собственик на огромният паркинг пред стадион „Васил Левски“, който е над 3 декара. Интересното в случая е, че към момента на затваряне на Корпоративна търговска банка имотът е собственост на „КИК дазайн“ ООД, дружество-кредитополучател, което фигурира в обвинението на 17-те подсъдими по  делото КТБ. Според информация на Фрог имотът е превъртян през няколко фирми,  представлявани също от свидетели на прокуратурата. Впечатляващо е, че огромният терен в центъра на София е закупен за близо 350 000 лв., а когато е бил притежание на „КИК дизайн“, към 2014 г., е оценен от тройна експертиза на вещи лица наети от Софийски градски съд за  3 450 000 лв. Но Андреева не помни.

 

Защитата посочи точно къде в папките на делото фигурира информацията за този имот и първоначалният му собственик. На въпрос дали дружеството, чиито изпълнителен директор е Андреева, притежава този имот, тя отговори, че не се сеща дали фирмата има такъв актив.

 

След показването на официалните документи, от които е видно, че към 20 юни 2014 г. „Кик Дизайн“ е собственик, Андреева бе питана директно дали притежава паркинга. Въпреки срокът, който й бе даден от съдия Петрова, за да направи необходимите справки, свидетелката пак каза, че не си спомня. По думите й ако това е било актив на кредитополучател, е следвало синдиците на банката да са завели искове, а те не са го направили.

 

Прокуратурата възрази на питанията на защитата с аргумент, че темата за имота няма отношение към делото, но съдията допусна въпросите, тъй като става въпрос за активи на кредитополучатели, включени в обвинителния акт.

 

Проверка на Фрог в имотния регистър показа, че паркингът реално в момента е собственост на управляваното от Андреева дружество. Наши източници твърдят, че той се експлоатира от един от синовете на Андреева и негови близки приятели, но без това да е документално оформено.

 

Следващите заседания по делото КТБ, които са насрочени за 3 и 4-ти ноември обещават също да са много интересни. Тогава се очаква Албена Андреева да отговаря на зададени въпроси за друго дружество, управлявано временно от нея – „Хедж Инвестмънт“. Припомняме, че то е свързано с военните заводи „Дунарит“ и „Авионамс“.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4727 |20.10.2020 Продължава делото срещу Йоан Матев за убийството в Борисовата градина . 21| 7411 |11.10.2020 Румен Петков поиска делото за убийството на Луканов да се възобнови . 3| 4109 |07.10.2020 Специализираният съд заседава по делото КТБ . 6| 6433 |29.09.2020 Делото КТБ: Трети свидетел на прокуратурата преповтаря тезите им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads