Реклама / Ads
1| 4833 |21.01.2015 НОВИНИ

Ден за влечугане на бабите е!

.
Булфото, архив
Днес отбелязваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден. 21 януари ще бъде отбелязан официално в много болници и АГ отделения в страната.
 
Според д-р Стоимен Иванов, който е началник на клиниката „Майчин риск” в столичната АГ болница „Майчин дом”, проблемът днес е, че АГ-специалистите не обръщат достатъчно внимание на своите пациенти.

„Вместо да правим нови центрове с модерна апаратура, можем да върнем женските консултации”, предлага специалистът. Ако това се случи, тежките бременности ще намалеят.

Денят на родилната помощ официално ще чества Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом”. Празникът ще започне в 11.00 ч. в аудиторията на университетската болница. По стар български обичай и тази година ще бъде извършен обредът „поливане”.

За седма поредна година в официалната част на празника, отпечатък на ръцете си ще оставят трима достойни за званието „Златни ръце” медици. Призьори са проф. Асен Николов, началник на Родилна клиника и шеф на катедрата по АГ на МФ към МУ - София, проф. Боряна Слънчева, началник на Клиниката по неонатология и национален консултант и Борислава Жекова, главна акушерка на болницата.

Бабинден (по стар стил) е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.

Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. Празникът се свързва с три основни елемента: 1. Къпане на малките деца от бабата (народна акушерка) - съпровожда се с благословии, намазване на децата с мед и масло, даряване на бабата с вълна и обредни кравайчета. Обичаите имат магикопродуциращ смисъл за здраве. 2. Угощение на младите булки в дома на бабата. Участват всички млади булки, на които бабата е бабувала (чиито деца е израждала) през годината. Носят хляб, баница, печена кокошка и вино. Поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи. 3. Влечугане (къпане) на бабата (обичаят е разпространен само в отделни селища в България). Извършва се след угощението. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви, с червени чушки и къдели вълна. Пеят обредни песни с еротични мотиви.

На празника не се допускат мъже. На случайно срещнат мъж се подхвърлят закачки. Празнува се също и за омилостивяване на болестта бабици, която напада главно децата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4107 |21.01.2015 Нинова увери: Без повече разцепление в БСП . 8| 4800 |21.01.2015 Изграждаме спешно 82 км ограда по границата, няма време за обществени поръчки . 3| 4462 |21.01.2015 Бъчварова: Изборното законодателство не е приоритет, имаме много други задачи . 13| 5455 |21.01.2015 Психолог: Борисов на майтап проверява общественото мнение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads