Реклама / Ads
2| 2384 |07.03.2024 НОВИНИ

Денков от АЕЦ „Козлодуй“: Системата е в много добро състояние в момента

.
Източник: скрийншот
Премиерът в оставка Николай Денков и министрите на енергетиката и образованието Румен Радев и Галин Цоков, заедно с представители на Българския енергиен холдинг е на посещение в АЕЦ "Козлодуй". 
 

Той отбеляза, че има много работа, която трябва да се свърши. 

 

Премиерът в оставка увери, че системата е в много добро състояние в момента. 

 

"Има мощности, има възможност за балансиране, когато това е необходимо. Разбира се с развитието на възобновяемите източници и с това, че не работят изцяло, в момента ПАВЕЦ "Чаира" не работи един от генераторите си има определени затруднения. Те се решават на ниво системен ECO и координиращите оператори. Това не е нещо, с което да плашим хората, а задачи, по които трябва да работим. Очакваме ВЕИ да се присъединяват и много бързо нараства тяхната мощност. За ПАВЕЦ там завърши ремонтът, за Чаира един по един генераторите ще се пускат", подчерта той. 

 

Енергийният министър Румен Радев отбеляза, че се подготвя и 4-ят генератор за "Чаира".

 

"За системата е предизвикателство с навлизането на все по-големи мощности самото балансиране. В часовете, когато можем да имаме голямо енергопроизводство и ако не можем да покрием това с капацитет за износ, постигаме и развиваме все по-голяма свързаност, в този случай, в някои от часовете, може да имаме и някои ограничения", добави Радев. 







Относно лицензирането на ядреното гориво на "Уестинхаус" и дали АЕЦ „Козлодуй“ е готов да го използва, Денков заяви, че и тази тема е била обсъждана днес. 



"Подготвя се горивото. От цялата информация, която беше предоставена, не очакваме проблеми с разпределението на неруско гориво е пети блок", отбеляза той. 

 

Валентин Николов, изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" заяви, че всичко върви по график и горивото ще пристигне навреме. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2303 |07.03.2024 Иван Таков: Внасяме доклад за допълнително финансиране до 1 млн. лв. за програмата "Топъл обяд" . 0| 2788 |07.03.2024 Облак от винарки, тестостерон и одеколон „Тройной“: Тонът в НС пак се изостри . 12| 9207 |07.03.2024 Путин със "слаб" по история: Белгия е създадена от Русия. Брюксел: Абсолютна измислица . 11| 4500 |07.03.2024 Фон дер Лайен отсече: Има съдебна зала в ада, която очаква Путин. Той уби Навални

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads