Реклама / Ads
1| 4337 |10.09.2015 НОВИНИ

Депутатът Д. Делчев: Комисиите за проверка на измами с адресни регистрации буксуват

.
Димитър Делчев
Комисиите за за проверка на местно ниво, които да установят и отстранят нарушенията с адресните регистрации не функционират правилно. Продължаваме да получаваме масово сигнали от хора за фрапантни нарушения като тези в Гърмен и в Трекляно, а в същото време тези комисии или не са ги констатирали, или не са направили протоколи от извършените проверки. Това заяви народният представител от РБ и ръководител на предизборния щаб на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев.
 
Той посочи, че комисиите бяха създадени след предложени от Реформаторския блок изменения в Закона за гражданската регистрация и че РБ ще продължи да настоява комисиите да заработят с пълна сила и да си свършат работата, за да няма опорочаване на изборите.

Народният представител припомни, че с промените в закона са предвидени сурови глоби за кметовете и общинските съветници, които допускат нарушения с адресните регистрации, но тези мерки очевидно не ги стряскат достатъчно, особено в случаи, в които съответните избираеми политици са регистрирали по 30-40 % нови жители, за да си гарантират победа на предстоящия местен вот. Димитър Делчев отправи призив към МВР да се заеме със сигналите за нарушения с адресните регистрации, особено в Северозападна България, където се някои от най-фрапантните случаи.

Областните дирекции на ГРАО трябва да извършат всички необходими проверки по места, а не само по документи, защото адресните регистрации са именно тяхно задължение, каза Делчев и даде за пример случая с Горна Малина, където за два дни са извършени 1000 проверки на адреси.

По прости изчисления това прави средно по 2 минути на адрес. Липса базовото желание да се свърши работа. А именно в Горна Малина има над 1000 % увеличение на адресните регистрации за последната година. Има казуси с регистрации в къщата на кмета, с 20 души регистрирани на поляна, в недостроени постройки, разказа народният представител.

Според него гражданите трябва да са основен двигател на борбата с изборните нарушения и ясно да изразяват тоталното си неодобрение и желание за борба с този порок на изборния процес в България.

В тази връзка поздравявам жителите на Горна Малина и по-специално Величка Ангелова, която е основен организатор на протестите срещу изборните нарушения в общината. Благодарение на нея местните жители знаят за проблема, искат той да бъде решен и да имат реална демокрация, подчерта Делчев.

Той допълни, че е поискал от МРРБ да му се предостави пълна справка за извършените проверки, и дерегистрации на основание нарушения на закона за гражданската регистрация, които ще оповести публично в рамките на следващата седмица.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7012 |11.08.2015 Депутатът К. Янков защити такситата от кмета на Варна . 0| 4426 |27.07.2015 Д. Делчев: Дайте да направим явно гласуване във ВСС, за да е ясно кой зад какво стои . 22| 5587 |12.03.2015 Депутатът Янков: Радан Кънев е лице на задкулисието . 4| 5186 |24.02.2015 Депутатът Имамов защити племенник за далавера с тютюн

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads