Реклама / Ads
21| 6789 |19.01.2014 НОВИНИ

Депутатът Страхил Ангелов в Сирия да подкрепя Башар Асад

.
Български народни представители от делегация, оглавявана от народния представител от БСП Страхил Ангелов, са заявили подкрепа за режима на президента Башар Асад в Сирия по време на посещение в Дамаск на 17 януари. Това става ясно от официално съобщение на Сирийското посолство в София, изпратено до медиите.
 

„Членовете на българската делегацията изразиха своята подкрепа за Сирия, осъдиха конспирациите и войната, като изразиха своята солидарност със сирийския народ срещу тероризма, дезинформацията и икономическия натиск. Делегацията отбеляза важната роля на президента Башар Асад в Сирия за запазване на суверенитета, единството, независимостта и защитата на интересите на своя народ и разгрома на тероризма на неговите територии”, се казва в съобщението.

 

Това противоречи обаче на външнополитическата позиция на България, която се числи към западните държави, настояващи за разрешаване на конфликта чрез преговори и преходно правителство.

 

От БСП коментираха, че Страхил Ангелов не е изпратен в Сирия от парламента, а най-вероятно е на лично посещение. Председателят на Народното събрание Михаил Миков уточни, че той не е издавал такава командировъчна заповед на Ангелов. Има информация, че в делегацията са и други представители на БСП, които обаче не са депутати, а членове на ръководството на партията.

 

В съобщението от посолството обаче се посочва, че за да се срещне със „сирийски правителствени представители” в Дамаск е пристигнала „българска делегация за приятелство със Сирия”.

 

Страхил Ангелов е председател на Групата за приятелство България – Сирия в парламента. Неговото име е единственото, поменато в съобщението на посолството.

 

Посещението на Страхил Ангелов в Сирия предизвика бурна реакция на възмущение сред сирийската общност в България. На страницата си във Фейсбук Нидал Алгафари написа: „Сирийската телевизия, подчинена на диктатора, излъчи репортаж- новина, че българска делегация начело с народния представител Страхил Ангелов от Коалиция за България се е срещнала с председателя на народното събрание назначено от сирийския диктатор. Въпреки уверенията на външния ни министър пред чуждестранни медии, че това няма да се случи и външната политика на Република България е непроменена, въпреки уверенията на Председателя на българското Народно събрание, че няма да има парламентарна делегация която да подкрепи диктатора, избиващ народа на Сирия, се случи”, възмущава се Алгафари.

„Господин Миков, надявам се поне, че този народен представител не представлява официална делегация на Народното събрание!” завършва обръщението на Алгафари.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6132 |02.01.2014 Щерьо Щерев и Петър Ангелов с обвинения за финансови измами . 76| 7398 |24.12.2013 Депутатът на Бареков остава при Станишев . 13| 4845 |15.12.2013 Депутатът Панчев пак защити пушачите . 10| 5307 |10.12.2013 Аню Ангелов се смее на Найденов за военния бюджет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads