Реклама / Ads
5| 2914 |31.07.2023 НОВИНИ

Депутатите пак ще са в бившия партиен дом. Журналистите - незнайно къде

.
Наесен депутатите ще започнат новата парламентарна сесия в реновираната за милиони сграда на бившия партиен дом. Формалната причина - нуждата от спешен ремонт на покрива и вентилационната система в старата сграда. Това обаче означава, че журналистите отново вероятно ще бъдат натикани в мазето, без реален достъп до народните представители - една от основните причини за недоволство, след като в разгара на протестите през 2020 г. депутатите започнаха работа именно там. Дали това ще се случи, предстои да разберем.
 

За преместването в сградата на бившия партиен дом се говори от известно време. На брифинг Тошко Йорданов от “Има такъв народ” обясни, че въпросът е бил обсъждан на председателски съвет. По думите му предложението е дошло от администрацията. В кулоарите на парламента обаче се говори, че идеята е обсъждана неколкократно като за нея не е имало достатъчно подкрепа. Въпросът вече е решен и парламентарните групи са постигнали консенсус.

 

Припомняме, че милиони бяха похарчени, за да бъде ремонтирана сградата на бившия партиен дом. По-конкретно - 23 млн. лева без ДДС. Депутатите обаче заседаваха там за съвсем кратко - около половин година, след като на фона на недоволство тогавашният председател на НС Ива Митева разпореди преместване и народните представители се върнаха в сградата с надпис “Съединението прави силата”. 

 

Журналистика натикана в мазето

 

Въпреки че официалните причини за преместването на депутатите в бившия партиен дом през 2020 г. бе, че сградата е претърпяла ремонт, осъвременена е и отговаря на нуждите на депутатите, неофициално се говореше, че решението е взето заради трудността бившият партиен дом да бъде обграден от тогавашните протестиращи срещу кабинета на Бойко Борисов. Народното събрание на бул. “Цар Освободител” лесно можеше да бъде блокирано от демонстрантите. 

 

Има и друга причина - на фона на протестния гняв срещу ГЕРБ и Бойко Борисов, упорито се критикуваше и липсата на контакт между медиите и лидера на партията и тогавашен премиер. Тогава в своя възход бе така наречената “джипка ТВ” и инспекциите, които Борисов правеше, без неудобството от присъствието на журналисти. 

 

В сградата на партийния дом представителите на медиите бяха натикани в мазето и проблемът с притеснените от микрофони депутати беше решен. Представителите на НСО следяха изкъсо журналистите да се намират в обособения за тях периметър. За медиите пътят до пленарната зала беше точно определен, а другите възможности бяха ограничени с турникети. Единствената възможност за контакт между медиите и партиите бе по време на така наречените “трибунки”. Казано иначе - когато народните представители решат, че искат да говорят.

 

Възможно е ситуацията да е различна. Пред “Дневник” депутати от различни партии уверяват, че журналистите ще имат достъп до народните представители. За целта е предвидена обиколка в сградата с парламентарните репортери, които да могат да изкажат препоръки или съображения за бъдещите условия на работа. Въпреки това достъпът няма да е същият, както в кулоарите на настоящия парламент.

 

В сградата на бившия Партиен дом освен заседанията на парламентарните комисии е и част от администрацията на Народното събрание, Държавен вестник и Централната избирателна комисия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2928 |31.07.2023 Почина бившият социален министър Иван Нейков . 1| 3517 |29.07.2023 След повече от 11 часа дебати: Депутатите излизат във ваканция до края на август . 3| 2657 |28.07.2023 Пиар експерт и управител: Писна ни от депутатите - с махленските приказки, с цъкане на телефоните . 1| 2813 |28.07.2023 Александър Дунчев: По тъмна доба депутатите прокараха най-важната част от закона на ДПС за дървата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads