Реклама / Ads
0| 2390 |26.04.2024 НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене изменение в договора за изтребителите F-16

.
Източник: БГНЕС
Парламентът прие на първо четене Законопроект за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение № 2 на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and (Foreign Military Sales-FMS). Законопроектът е с вносител Министерския съвет.
 

В доклада на комисията по отбрана се посочва, че Международният договор за самолетите F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка по условията на програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ е приет от 44-ото Народно събрание на 26 юли 2019 г. Законът за ратификация е обнародван в „Държавен вестник”. Изменение и допълнение № 2 към международния договор е изготвено съобразно изискванията на американското законодателство за военни продажби и отразява практиката за извършване на промени в международните договори, посочена в стандартните условия на договорите, се казва в доклада.

 

Сред по-съществените причини в доклада на комисията се изтъкват коригиране на срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти и потвърждаване на свързани с тях пояснителни бележки, възникнали в резултат на възложени договори от Военновъздушните сили на САЩ на съответни доставчици, предаде БТА.

 

Посоченият в документа график за доставка на самолетите е актуализиран, като се планира доставките да стартират в края на първото тримесечие на 2025 г. и да завършат до края на 2025 г. Изменение и допълнение № 2 на международния договор цели оптимизиране на доставките от страна на САЩ и не намалява или стеснява първоначално заявените от българката страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70. То не променя общата стойност на договора.





В него се съдържа „контролирана некласифицирана информация“ (Controlled Unclassified Information-CUI), която не би следвало да става публично достояние по аналогия с подписания основен договор през 2019 г. Това изключва и възможността за обнародването ѝ в „Държавен вестник“, се посочва в доклада на комисията. 

 

Във вторник служебният министър на отбраната Атанас Запрянов заяви журналисти, след участие в парламентарната ресорна комисия, че целият пакет от осем самолета F-16 Block 70 ще дойде до края на следващата 2025 година.

 

Запрянов обясни, че два самолета F-16 ще ни бъдат предадени от САЩ до края на тази година, но ще останат там за обучение на техните пилоти. Ще се произведе и още един самолет, който заедно с другите два, ще дойдат у нас до края на първото тримесечие на 2025 г., добави Запрянов. След това още три самолета ще дойдат второто тримесечие догодина и още два до края на годината, посочи служебният министър и обобщи, че така целият пакет от осем самолета ще дойде до края на следващата 2025 г. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2399 |26.04.2024 Европейският парламент прие резолюция с искане за освобождаване на руски политически затворници . 11| 3042 |26.04.2024 Акад. Денков: ЦИК подготвя почвата за проваляне на машинното гласуване . 0| 3450 |26.04.2024 Таксите в предучилищното и училищното образование вече ще са по-високи . 2| 2517 |26.04.2024 Стартира кампания "Помогни на младежи от Украйна". Как да подкрепим украинските студенти и ученици?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads