Реклама / Ads
17| 7213 |23.09.2020 НОВИНИ

“Der Spiegel”: Отново конфронтации между полицаи и протестиращи в България

.
Отново насилие и конфронтации между полицаи и протестиращи, които критикуват правителството в столицата на България - София. Трима служители на реда са пострадали по време на сблъсъците във вторник вечерта. Протестиращите хвърляха бомбички, камъни и бутилки по органите на реда, оборудвани с предпазни шлемове и щитове. Униформените отблъснаха тълпата няколко пъти.
 

Според данни на журналисти от агенция “Франс прес” близо 10 000 души са присъствали на вчерашните демонстрации. Те се проведоха в Деня на независимостта на България. Имаше и протести в други градове на страната, като граждани излизат по улиците, за да изразят недоволството си срещу премиера Бойко Борисов, обвинен в корупция и връзки с олигархията.

 

Отново и отново - ранени на протестите

 

Демонстрациите продължават вече месеци наред. Участниците настояват за оставката на правителството. Вече няколко пъти се стига до сериозни сблъсъци с полицията, като има десетки ранени и задържани.

 

Недоволството е подхранено от плановете на управляващите да променят конституцията. Критиците твърдят, че подобна реформа няма да доведе до по-висока отчетност на главния прокурор. Сегашният държавен обвинител - Иван Гешев, също е мишена на протестиращите, които искат и неговата оставка. Гешев е обвинен в зависимости с влиятелни олигарси.

 

Конституционните реформи целят да ограничат президентските права. Сегашният държавник Румен Радев е яростен критик на управляващите, начело с Борисов. Президентът се обяви в подкрепа на протестите.


Бойко Борисов е на власт почти без прекъсване вече 10 години. Подаде оставки през 2013 и 2016 г., но отново се върна начело на кабинета няколко месеца след това. До този момент обаче, отказва да си тръгне от поста и настоява да завърши мандата си, който изтича през март догодина.

 

България е най-бедната държава в Европейския съюз. Корупцията в тази страна е най-разпространена. Държавата е сравнително бедна, а няколко олигарси контролират големи части от икономиката.

 

Превод: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7431 |20.09.2020 Отровното трио отново пита защо Гешев живее в резиденция Бояна /видео/ . 12| 6097 |18.09.2020 ”Tagesspiegel”: Източноевропейци живеят в Германия в ужасяваща мизерия и експлоатация . 8| 6805 |16.09.2020 Българи в Белгия отново в централата на ЕНП. Питат Туск и Вебер за Борисов и протестите /видео/ . 4| 5476 |16.09.2020 Прокуратурата отново иззе ценности от офиса на Божков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads