Реклама / Ads
3| 3526 |16.02.2024 НОВИНИ

Десетки ужилени по схемата "подарък срещу кредит". Пазете се от чатбота Станислава

.
Източник: Pixabay
За десетки нови измамени по схемата "подарък срещу кредит" алармира NOVA. От полицията и НАП вече проверяват казуса, за който разказахме в „Здравей, България”.
 

Чрез чатботове се събират данни за хора, които след това са канени на мероприятия, представени като здравни събития. Там те уж са късметлии и печелят награди от томболи. В еуфорията обаче, някак между другото, биват убеждавани, че наградата толкова си струва, че те трябва да подпишат договор за кредит.

 

Събитията се провеждат ежедневно в цяла България. Проверка на NOVA установи, че там се събират по около 20 души. А "ужилените" по схемата „подарък срещу кредит” вероятно са хиляди.

 

Преди две седмици 70-годишна жена отива на демонстрацията след покана по телефона. Осъзнава какво се е случило едва след като се прибира. Връща се вкъщи с масажни уреди за над 5 хиляди лева. Тя, за съжаление, не е единствена.





Докато продавачите приготвят всичко уж спечелено, Нели Кузова подписва договор, че през следващите три години ще плаща 166 лева месечно. Печелят я със сметката, че всъщност ще дава само по 5 лева на ден.

 

Жена, свързана с фирмата и пожелала анонимност заради разкритията, които прави, казва, че служителите са добре обучени търговци. „Казват, че всичко е безплатно, но всъщност не е. Карат те да подписваш, но ти не знаеш какво, защото еуфорията е голяма".С жертвите се свързва чатботър Станислава.





Дружеството е „Скай лайн къмпани”. Справка в търговския регистър показва, че името му се сменя всяка година. Създадено е като „Фокс ен” в началото на 2022 г. През март същата година е преименувано на „Конкорд сейл”, а от юни 2023 г. е „Скай лайн къмпани”. Предметът на дейност е продажба на домакински уреди и медицински изделия и организиране на събития, има и функции на колцентър.  

 

От фирмата съобщават, че измама няма и спазват българското законодателство. В писмен отговор заявяват, че звънят на хората на случаен принцип и нямат предварителна информация за самоличността им. Дружеството било проверявано за ботовете и използването на лична информация, но не били открити нарушения.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2438 |16.02.2024 Ще има референдум за натовската база край Кабиле - Ямболско . 3| 2382 |16.02.2024 Васил Терзиев: Ако общинските съветници не спазват законите, как ще пазят интереса на софиянци? . 4| 5266 |16.02.2024 Огромен ръст в колите на лизинг - българите изплащат автомобили за над 1 милиард лева . 1| 2868 |16.02.2024 Бензиностанциите отново вдигнаха цените

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads