Реклама / Ads
29| 5035 |03.12.2009 НОВИНИ

С. Дянков: Ако най-богатият се оплаква, значи работим добре за средните българи

.
финансовият министър Симеон Дянков Източник: Вяра Йовева
Аз разбирам от пари и съм сред първите 100 най-добри в света, а най-богатият българин не е сред първите 100 по състояние, значи не е богаташ, констатира министърът.
 

Има светлина в българския тунел през кризата, но опозицията е жалка, трябва нещо да мърмори и си го прави, обяви по БТВ финансовият министър Симеон Дянков по повод Бюджет 2010, който мина на второ четене в НС. 60 млн повече били постъпленията от митниците през октомври, данните за ноември предстоят да излязат, но очакванията са високи, каза той. Дянков съобщи, че работата му е толкова напрегната, та още не е научил имената на играчите, но и премиерът Б. Борисов го посъветвал да не се среща с бизнесмени.

Ако най-богатият българин започне да се оплаква от правителството, значи ние работим добре за средните българи
, добави Дянков, който призна, че е едва сега научил кой е най-богатият в страната. Аз също разбирам от пари и съм сред първите 100 най-добри в света, а той не е сред първите 100 по състояние, значи не е богаташ, констатира министърът.

Бюджет 2010 е честен, от пролетта ще правим всичко възможно да осъществим икономически ръст. Имаме още 4 трудни месеца, антикризисната ни програма явно работи, което се вижда и от чуждите анализатори, но нещата почват да се подобряват. Да сме търпеливи до ранната пролет, призова финансовият министър. После щяло да има повече пари в хазната. Безработицата нямало веднага да падне, защото тя следвала с няколко месеца икономическия растеж, който обаче се задавал.

60 млн от данъка върху хазарта ще отидат за онкоболните, а 10 млн са за хемодиализа
, поясни Дянков.

Ние се стремим бързо да кажем истината, да набележим стъпките, които ще ни извадят от кризата. А оценката и отвън и отвътре е добра, повтори няколкократно министърът, позовавайки се на оценката на "Стандард енд пуърс" (S&P), една от трите големи агенции за кредитен рейтинг, която повиши перспективата пред рейтинга на България от негативна на стабилна.

Няма да се извиня на учените от БАН, защото правя такива неща само, когато имам грешка.
Хората трябва да работят в една професионална среда, каквато там липсва. Пари от конкурси трябва да се правят, както в цяла Европа и в САЩ. Социалните и хуманитарните науки трябва да се преминат към университетите, защото там връзката с науката е най-солидна, категоричен беше той.

Христина Вучева е била най-добрият финансов министър в България през последните 20 години
, сега е в УНСС, била е много активна и е направила много неща, установи накрая Дянков. (Вучева беше министър на финансите в правителството на Ренета Инджова - б.р.)

Frognews.bg напомня, че късно през нощта в 2.13 днес законът за бюджет 2010 бе приет. След 17 часа заседание народните представители в присъствието на премиера Бойко Борисов и част от кабинета гласуваха на второ четене бюджета.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5905 |03.12.2009 Велики Македонци населяват Австралия; България им пречи . 51| 12499 |02.12.2009 До Иво Инджев от Елтимир: Ще ти скъсам задника...Свършен си! . 2| 4655 |02.12.2009 МВР на червено с 65 млн. лв. . 12| 7667 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads