Реклама / Ads
18| 5696 |23.12.2013 НОВИНИ

Дянков: Беше интересно да съм вице, но няма да повтарям

.
Симеон Дянков
"Народът почти винаги е недоволен от реформи. Когато се правят реформи, в началото те се възприемат много трудно. Никъде по света не обичат реформаторите. Ако в една страна добре се отнасят към министъра на финансите, значи той е лош министър. В България му казват "популист".
 

Но за 3-4 години успяхме да свършим много. На първо място бих поставил ръста на инвестициите в инфраструктурата на страната. На второ - стабилизирането на бюджета". Така коментира годините си като финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков в интервю за "Комсомолская правда", информира Дневник. 

Пред московското издание той обяснява, че сред драстичните икономии, които е наложил, е нареждането всички министерства да върнат 15% от вече определения им годишен бюджет, а след това - че съкратил с 20% работещите в бюджетната сфера.

Запитан защо не е останал в България Дянков казва, че три години съпругата му и децата им са живели с него, но после се върнали във Вашингтон, където работи жена му. "Затова си казах - като свърша работа в България, ще се върна обратно." Той заявява и че не би приел покана да се върне на работа в България като министър. "Беше много интересно да бъда вицепремиер, но не се каня да повтарям този опит в следващото правителство или в което и да е друго. Затова и никога не съм членувал в партии. Политиката не ми е интересна."

В интервюто бившият вицепремиер казва още, че "в България не се получи съвсем преходът от социалистическа икономика". Изборът да работи като ректор на Руската икономическа школа в "тесен кабинет, боядисан в казармено зелено и приличащ на канцелария на партиен работник от 80-те години", Дянков обяснява с това, че иска да направи силно икономическо училище в Източна Европа. "Тук качеството на студентите е съвсем различно от това в България, Чехия или Полша. За добро разбиране на икономиката и финансите са нужни студенти с дълбоки познания по математика и информационни технологии. В Русия има много такива деца (...), а в България, например, силните випускници напускат страната и отиват в университетите на Германия, Великобритания, Швеция..."

В същото време той обяснява как е реформирал висшето образование в България като е ликвидирал факултети и институти в БАН, които не предлагали обучение на съвременно равнище. Дянков смята, че скоро ще има нова вълна на кризата, защото не е отговорено на основния въпрос защо избухна първата криза. По думите му новата вълна ще засегне страните, зависими от международно банково кредитиране като Индия, Бразилия, ЮАР и няма да засегне страни със собствени капитали като арабските емирства или Русия, където петрол и газ продължават да носят капитали.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5134 |19.12.2013 Новият шеф на НСлС: Мачът не беше предварително уговорен . 5| 5961 |15.12.2013 Иван Славов: Един знаменит учен беше определил България като държава на духа, Сливен има правото да претендира, че е сърцето й . 122| 5557 |14.12.2013 Кънев отговори на Бойко: Призив ли беше или свалка? Женен съм и сърцето ми е заето! . 46| 5439 |26.11.2013 К. Костадинов: Предложението за Пеевски не беше грешка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads