Реклама / Ads
65| 5812 |11.03.2013 НОВИНИ

Дянков: Ден за ден се борихме срещу фалит

.
Финансовият министър в оставка Симеон Дянков
Олигарсите опитват да свалят валутния борд, за да избегнат връщането на кредити. Тези хора, които имат стотици милиони задължения, които са ги взели от банките с течение на времето, за тях е много изгодно да падне валутният борд, защото им изчезват всичките задължения.
 

Това заяви финансовият министър в оставка Симеон Дянков. По думите му в периода 1996 - 1997 г. в различна кризисна ситуация в банковия сектор е станало точно това и така, останали без кредити, които да връщат, бизнесмени-олигарси станали милионери.

Олигарсите не са се променили оттогава, те са си същите хора, имат същите интереси, междувременно са натрупали допълнителни заеми преди кризата и сега ги е заварила неподготвени. Затова се опитват да намерят начини пак да излязат напред на гърба на народа.

Имаме вече този опит отпреди, хората го помнят, имаме и много тежкия опит от последните четири години как нашето правителство ден за ден се бореше с това да не допусне фалит на държавата. Смятам, че гражданите, като отидат на избори, това ще го имат предвид, особено по-възрастните, които вече са минавали през един такъв период, смята Симеон Дянков.

От ден на ден се засилват настроенията да вземаме допълнителни заеми, да натежават на бюджета. Ще стане това, което става във всички държави около нас – бюджетът не издържа. Така министърът в оставка коментира идеите за нови държавни заеми, включително с цел ръст на доходи.

Той поясни, че към днешна дата нетно бюджетът на държавата е в по-добро състояние, отколкото той го е заварил.

Правителството е заварило брутно фискален резерв от 7,7 млрд. лева и задължения от 4,3 млрд. лева. Към днешна дата фискалният резерв е по-голям отколкото към юли 2009 г., при положение, че четирите години бяха най-трудните в европейската икономическа история от доста десетилетия назад.

Точно заради моя фокус, и този на правителството имаше възстановяване на фискалната дисциплина и след това нейното запазване, каза Дянков. Имаше доста атаки не само върху фискалния резерв, но и върху валутния борд, като цяло, посочи той.

Вече има нови времена и в тях може да се мисли и за друга политика. 2009 - 2010 г. - 2011 - 2012 г. бяха години, в които Европа се клатеше. Ние имахме много тежко заварено наследство и единственият начин беше във всеки един момент да казваме, че вървим към стабилизация и запазването й.

Аз се радвам от това, което успяхме да направим в Министерство на финансите. Нямаше друг начин България да избегне фалит, подчерта Дянков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 140| 39430 |10.03.2013 Симеон Дянков: Олигарси и кредитни милионери клатят валутния борд . 62| 5999 |01.03.2013 Дянков: С друга политика държавата щеше да е фалирала . 58| 9766 |20.02.2013 Дянков: Дайте ни още един мандат! Другите са плява! . 56| 6757 |18.02.2013 Дянков: България си върна финансовото здраве

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads