Реклама / Ads
6| 4918 |14.05.2020 НОВИНИ

Диктатурата на Орбан? Масово арестуват критици на властта в Унгария

.
Огромна криза с демокрацията и свободата на словото в Унгария. Ситуацията прилича на своеобразна диктатура по време на извънредното положение в страната, след поредица от арести на критици към властта.
 

Виктор Орбан въведе законово изменение в рамките на борбата с COVID-19, което позволява на властите да задържат всеки гражданин, изразил своето възмущение от начина на управление. Те са били разпитвани в продължение на часове.

 

Припомняме, че с приемането на Закона за извънредното положение в Унгария премиерът Виктор Орбан получи право да управлява страната с укази, след като парламентът одобри разширяване на правомощията му заради епидемията от коронавируса. Според него медиите се заплашени с до 5 години затвор за разпространяване на фалшиви новини.

Тези почти абсолютни правомощия предизвикаха безпокойството на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а 16 страни членки на ЕС отправиха предупреждение към Унгария.

 

Самата унгарска полиция излъчи кадри от един от арестите. Тя съобщи, че разследва 86 случая по силата на приетото на 30 март законово изменение, наказващо разпространяването на невярна информация, която би могла да навреди на ефикасността на мерките срещу коронавируса.

 

Сред арестуваните е бил е член на опозиционната партия "Моментум", който публикувал послание за спорна мярка, която е довела до изгонването на пациенти от унгарски болници, за да се освободят легла заради очаквано влошаване на епидемията от новия коронавирус. Задържането му е било в сряда.

 

“Цензурата над критиците започна чрез полицейски действия, които пречат на хората да казват истината”, заяви в социалните мрежи независимият депутат от опозицията Акос Хадхази, цитиран от “Евронюз”.

 

Сред задържаните са били и 64-годишен мъж и 52-годишна жена. Мъжът постнал миналия месец критика на карантинните мерки, в която наричал Орбан "безмилостен тиранин" и добавил, че "диктаторите винаги падат".

 

Жената пък писала в социалните мрежи, че скоро в Унгария ще бъдат затворени редица здравни заведения и полицията преценила, че това може да подкопае доверието в националното здравеопазване.

 

Вчера унгарският премиер Виктор Орбан отклони покана на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли да участва в дебати за извънредното положение в страната и последиците върху основните права и свободи, съобщават от световните информационни агенции.

 

При обсъждането днес в Европейския парламент зам.-председателят на Европейската комисия Вера Юрова посочи, че макар всички държави в ЕС да са въвели противоепидемични мерки, подходът на Унгария се отличава с предоставянето на безсрочни извънредни пълномощия на правителството и това буди тревога. Тя добави, че свободата на изразяване в страната е под заплаха заради въведеното наказание със затвор за разпространяване на неточна информация.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 6757 |23.04.2020 БСП клейми Георги Гергов, масово зоват да напусне партията . 47| 5881 |19.04.2020 Проф. Асен Балтов: Масовото прибиране по Великден ще се отрази до 10 дни . 2| 4818 |17.04.2020 Швеция започва масово тестване за коронавирус . 5| 3778 |12.04.2020 Започна масовото тестване на хората в Банско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads