Реклама / Ads
Frognews
88| 4772 |31.12.2010

Дилма Русеф: Започва нова ера в отношенията ни!

.
Дилма Русеф
"Започва нова ера в отношенията между България и Бразилия." Това заяви новоизбраният президент на Федеративна Република Бразилия Дилма Русеф на среща с българския министър-председател Бойко Борисов, съобщи правителствената пресслужба.

Първата делегация, която госпожа Русеф прие, беше българската, водена от премиера Борисов. Срещата между двамата бе организирана извън протокола на предстоящата церемония по встъпването в длъжност на Русеф като 36-и президент на Бразилия, а българската делегация бе приета първа.

Този жест е изключително важен за България, тъй като европейските лидери, които ще присъстват на церемонията по встъпването в длъжност на 1 януари, се броят на пръсти.

Заради произхода на Русеф и специалното място на България на събитието, на първи януари Борисов ще прочете и поздравителен адрес от името на президента на Европейския съюз Херман Ван Ропой.

На срещата бяха обсъдени политическите и икономическите отношения между двете страни
- партньорство в строителството на бразилските железници, които са доста слабо развити, както и сътрудничество в информационните технологии. Поставен беше и въпросът за изграждане на завод на бразилския самолетостроител "Ембрайър" у нас, но както премиерът се изрази: „първо трябва да стане, за да може да се похвалим.”

Новият президент на Бразилия прие поканата да посети България през следващата година и подчерта своята емоционална връзка с българската страна и категорично заяви, че държи отношенията между двете държави да се развиват и задълбочават.

В срещата в бразилската столица участваха министърът на информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и министърът на външните работи Николай Младенов.

Агенция Пренса Латина отбелязва, че Бойко Борисов е специален пратеник на страната си и представител на Европейския съюз на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент.

Срещата между двамата ръководители придобива специално значение поради българския произход на бъдещата президентка на Бразилия, се отбелязва в изявление на бразилското външно министерство.

Според държавната осведомителна агенция "Аженсия Бразил" фактът, че Дилма е дъщеря на българин и че има многобройни роднини в България означава, че страната на нейните родственици ще бъде част от външната политика на правителството й.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Бойко при Дилма на Нова година 7| 4429 |20.12.2010 . Започва премахването на строежите край язовир Искър 4| 4164 |13.12.2010 . Започва акция "Светлина" 0| 4575 |01.11.2010 . Томислав Дончев чукна 37 години с "Дилмано, дилберо" 1| 4767 |06.08.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ