Реклама / Ads
0| 4041 |17.01.2024 НОВИНИ

Димитър Гърдев: Едва след ротацията ще разберем стабилно ли ще остане правителството

.
Международният анализатор Димитър Гърдев Източник: БГНЕС
"Стабилно ли ще остане правителството на България след ротацията? На този въпрос може да се отговори след реалната ротация, важен е въпросът с мандата на коя партия ще е. Сега е на ПП-ДБ, а ГЕРБ искат мандата и те да са мандатоносители. Стратегията на ГЕРБ е да се стигне до коалиционно споразумение, защото техните партньори се отклоняват."
 

Това мнение изрази пред БНР международният анализатор Димитър Гърдев.

 

Експертът прогнозира, че огромно влияние в България ще окажат изборите за Европейски парламент, както и тези в САЩ.

 

"На евроизборите силно ще повлияят посланията, защото Европа се ориентира към по-консервативни и националистически послания. Затова очаквам и в българското общество, че ще се поставят по-консервативни теми", смята той.





И допълни: Влияние върху вътрешнополитическия живот  у нас ще окаже споразумението, влиза в сила на 31 март т. г., с Австрия и бежанците, но не се очаква до края на тази година да се получи дата и за сухопътния Шенген.

 

"Това не е договор като договора за влизане на България в ЕС. Моята критика е, че не се изиска срок до 6 месеца за дата за Шенген и по суша. И Денков дължи обяснение. До края на тази година няма как да стане дори в документите се говори, че 2025 ще се разгледа въпросът", обясни специалистът.

 

Международният анализатор коментира и събирането на световния икономически и политически елит в Давос и първото присъствие на България в лицето на министър-председателя акад. Денков и вицепремиера Мария Габриел, която вчера се е срещнала с Джеймс О'Браян, помощник държавен секретар на САЩ. С него тя е обсъждала стратегическия диалог България – САЩ, както и глобални и регионални проблеми, сигурността в Черноморския регион и европерспективата на Западните Балкани.





"Нормална е тази среща, защото предстои ротация и тя ще е следващият премиер, да е въведена в световните проблеми. С О'Браян излизат извън рамките на Давос –сигурността е НАТО. Другите теми поставени на вчерашната среща е инициативата т. нар. Три морета, преди години България беше домакин под егидата на Радев, но на тази инициатива водещата държава е Полша", коментира Гърдев.

 

"Давос е неформално събитие, но се събират най-влиятелните хора от 100 държави и чертаят бъдещето на света. Там са много от най-сериозните икономически и фактори и финансови директори на институции и банки. Политическите лидери си сверяват часовниците. Тази година на форума се разглеждат войните в Украйна и Газа и новото, надигащо се нещо - изкуствен интелект (ИИ) и влиянието му върху политиката през масовите комуникации и манипулиране на общественото мнение. Китайският представител обърна внимание, че ИИ не трябва да бъде само за богатите, избран елит, а споделен с всички хора , защото дава големи възможности", допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4111 |17.01.2024 Иван Таков: Стресираща е идеологическата комплексарщина сред българските политици през последните години . 41| 15963 |17.01.2024 Ще се срамувате един ден заради Альоша, който стърчи като ... над Вавилонската кула и Хеопсовата пирамида . 2| 4285 |17.01.2024 Корабът "Верила", на който бяха открити около 300 кг кокаин, е освободен от властите в Ирландия . 1| 4061 |17.01.2024 Елена Йончева: Страхове за приемане на мигранти има, защото няма доверие в управляващите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads