Реклама / Ads

16| 5103 |17.01.2021 НОВИНИ

Димитър Стоянов: Жалко, че Караянчева нарушава Конституцията или не я познава

.
Димитър Стоянов
Караянчева дала оценка за компетентността на президента и екипа му. Нека сега оценим компетентността на т. нар. председател на Народното събрание (ПНС за краткост, не ПКП):

- "въпреки неаргументирано определената дата за избори, ние (визира ГЕРБ) ще се съобразим с нея".


Добре беше г-жата да прочете Конституцията на Р България. Там изискване за аргументация при определяне датата за избори няма. Не се изискват и консултации. За справка чл.98 т.1 от КРБ.


- има предписания от европейските институции да не се извършват промени в Изборния кодекс няколко месеца преди избори, тъй като това подкопава доверието в изборния процес.


Така е, но тази препоръка е за ситуация когато няма извънредни обстоятелства. Сега сме в условия на пандемия и една голяма част от българските граждани няма да могат да гласуват. ПНС не споменава кои са тези институции (не ги знае). Няколко месеца - е това е некомпетентност!!!! 1,2 или 22? Колко месеца г-жо Караянчева? Според Европейския съд по правата на човека, според Венецианската комисия? Да попитам компетентната ПНС кога беше направена последната промяна в Изборния кодекс? На 8.10.2020г. Спазено ли е предписанието? Не е! Това е компетентност та дрънка! Тези предписания не важат за ГЕРБ и ОП когато промените, които пробутват, са в техен "интерес".


- пак според ПНС - "президентът ... изолира католическата и арменската общност"
Да напомня на ПНС, която е политическо лице, чл.13 ал. 4 от Конституцията - "верските убеждения не могат да се използват за политически цели". Жалко, че Караянчева нарушава Конституцията или не я познава. Все пак тя е запозната с неприетата (а може и непрочетена от нея)нова конституция. Президентът не е отнел на никого правото да гласува, Караянчева би следвало да помисли за онези над 2 млн. българи на които ГЕРБ и ОП суспендираха констиитуционното право за вот.


- Според ПНС президентът "изолира децата, които ще бъдат с родителите си във ваканция, кое ще ги накара да се върнат в своята избирателна секция, за да гласуват."


Децата не гласуват! Чл. 42. (1) от КРБ! Гражданите, навършили 18 години имат право на вот!


ПНС е компетентна! Ходете пеш!

 

Facebook, Димитър СтояновРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 41| 4131 |16.01.2021 Димитър Ганев не изключи предсрочни парламентарни избори след 4 април . 9| 3947 |16.01.2021 Димитър Куманов: Хората с връзките стигат до тоя дето е с джипа и нищо не им правят. Това е положението . 20| 5159 |15.01.2021 Гл. секретар на президента Д. Стоянов: Във властта има мутри, не сме готови за избори . 22| 4213 |09.01.2021 Новата метростанция 'Хаджи Димитър' протече

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ