Реклама / Ads
13| 5982 |11.05.2020 НОВИНИ

Димитър Зоров: Българските животновъди са в матово състояние

.
Димитър Зоров
Изискването търговските вериги да предоставят място за българските производители, все още не работи. Това обаче е в огромен плюс за потребителите - ще бъде гарантирано, че тези продукти ще бъдат произведени от 100 процента сурово мляко.
 

Това заяви пред bTV Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопроизводителите в България.

 

Гарантът ще става по няколко начина - с документ от предприятието, който след това стига и до търговската верига. Контролът пък се осъществява от ресорното министерство, начело с Десислава Танева и съответната агенция - БАБХ.

 

"Говорим за всички български стоки – от млечни. В момента определеният магазин, ако предлага 100 артикула, 90 трябва да са с гарантирано български произход и те са задължени да го изведат от 100 процента българско мляко. Това е част от задължението. Има и много колеги преработватели, които не искат, търсеха дали не може да се влага сухо мляко“, коментира Зоров.

 

При направената анкета до всички млекопреработвателни предприятия, министерството получи еднозначен отговор - 75 процента от предприятията, че подкрепят мярката от 100 процента сурово мляко, обясни той.

 

Българските животновъди са в матово състояние, не в патово, каза Зоров.

 

„Защото всички мерки, които ги има досега, не могат да се ползват от земеделието и животновъдството, защото за земеделието и животновъдството ЕК е предвидила друг подпомагане. Държавните помощи са де минимис – те са одобрени от комисията, но България не се възползва, защото няма предвиден бюджет. Оттук вече идваме в силната неконкурентност на българските животновъди, както и на предприятията, защото техните колеги 12 години получават различни държавни помощи. В България са минимални и те са до някакъв праг“, обясни още председателят на Асоциацията на млекопроизводителите в България.

 

Програмата за млечни продукти, които дават на учениците сега, е една добра инициатива на българското правителство и на Европейската комисия, каза Димитър Зоров.

 

„Различните количества на млечни продукти, една краставичка или ябълка зависи от остатъчния брой доставки по времето на извънредното положение – 2 месеца, от 13 март до 13 май – ако определеният доставчик в училището, е имал две доставки, разбира се, че ще има раво на 400 грама краставица – то е една. Но в повечето случаи това са около 8 доставки, което прави около 2 килограма, не е за подценяване и говорим за истинска българска продукция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7448 |11.05.2020 Проф. Димитър Вацов: Тесен кръг от олигарси има достъп до пари от ЕС и обществени поръчки . 10| 4396 |06.05.2020 Столтенберг поздрави българските военнослужещи за празника . 8| 5116 |06.05.2020 Ген. Димитър Шивиков: Политиците ни са в дълг към армията и народа . 0| 5220 |02.05.2020 Иво Христов в ЕП: Да не въвеждаме непосилни за българските рибари регулации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads